Elhunyt Bábel István, az óriási rántott szeleteiről ismert, legendás rákoscsabai falatozó, a Pléh Csárda tulajdonosa. Bábel Istvánnal idén februárban készítettünk interjút, s most ennek felidézésével emlékezünk a híres vendéglősre.
2022. február 20.:
Ennyi rántott szelet nem is létezik! Az alapítás óta eltelt 34 év alatt, hozzávetőlegesen 2 millió, egyenként legalább egykilós rántott szeletet készített Bábel István, az immár nemzetközi hírű Pléh Csárda tulajdonosa és mesterszakácsa. A falatnyi fém bódé Újpalota egyik kis piacán bújik meg, ám könnyű megtalálni, ebédidőben kígyózó sorok állnak előtte, a teraszon ülők tányérjáról pedig lelóg a karhosszúságú rántott hús fele.
– Egy szelet hús, amely csirkemell vagy karaj, nagyjából 45 centi hosszú, s harminc centi széles. A súlya átlag 1-1,2 kiló, a rekorder szeletünk négykilósnál is nehezebb volt – emlékezett büszkén Bábel István, az apró étterem tulajdonosa. A Vasárnapi Blikk kiszámolta, nagyjából 8 szelet felel meg egy négyzetméternek, ami összességében 250 ezer négyzetméternyi rántott hús szőnyeget tesz ki. Ez nagyjából 13 magyar parlament alapterületének felel meg.
– 45 üzlethelyiségből választottam ezt a helyet 1988-ban. Ötezer forint volt a zsebemben induláskor, abból vásároltam nyersanyagot, így indult az üzlet – emlékezett vissza István, aki úgy csalta be az első vendégeket, hogy a kávékiöntőben felforralt olajat, amibe fokhagymát szeletelt. Ezt tette ki az ablakba, az illata utcákon át érződött.
– Először normális méretű adagokat tettem a tányérra. Aztán alig egy hónappal a nyitás után, éppen szilveszterkor, jött egy 130 kilós, több mint kétméteres óriás. Látva az adagot, csak ennyit mondott: ezzel lakjon jól maga! Na, ezután megnéztem, hogy én mennyit bírok megenni, és ahhoz igazítottam a méreteket – mesélte a legendás szakács.
Így születtek meg a mélytányérba púpozottan mért pörkölt és pacal adagok, vagy a gyermekfej nagyságú cordon bleu-k és a legendává vált rántott szeletek, amelyeket nem klopfolnak ki, így egy centi vastagok a sütés után is, és a felük lelóg a tányérról. „Nincs fél adag, na ne szórakozzunk már! A Mercedes-szalonban adnak fél autót?” – igazít el a Pléh Csárda honlapja.
Közben óriási termetű vendég érkezik a teraszra, a kezében tartott rántott szelet lelóg a tálcára. Mint kiderül, Kornél a felvidékről jött turistáskodni, negyedszer tér vissza Újpalotára három hónap alatt. A barátai meséltek a helyről, és ő is teljesen rákattant. De vajon el tud bánni a kihozott rántott szelettel?
– Én alig 140 kiló vagyok, az pedig túl kicsi ehhez az adaghoz – mondja nevetve.
István étterméről tudósított már a CNN, s megfordult nála számtalan hazai és külföldi híresség is. Volt, aki 22 ezer kilométert repült Budapestre, majd a reptérről a taxival egyenesen idehozatta magát. A csárda Facebook-oldalát harmincezernél többen követik, rengeteg videó került fel a helyiségről az internetre, százak szelfiztek már az itt kapott húsokkal.
A teraszon percenként szólítják meg Istvánt, akit nem csak a betérő vendégek ismernek, járókelők is odaköszönnek, de az országon belül is bárhol megszólítják, sőt, Brazíliában is köszöntek már rá.
Ha István éppen ha nem főz, akkor eszik: azt mondja, óriási érzés, hogy a hivatása egyben a hobbija is.
– 67 éves vagyok, elmondhatom, hogy az életem felét ebben a bádogházikóban töltöttem. Most már a nevelt lányomék viszik a boltot, értenek hozzá, Anikó 1992-ben kezdett nálam.
Az elvek maradnak: alkohol nincs, és kóla sem. Házi málnaszörp, az igen. Az ételek három évtized alatt semmit nem változtak, úgy főzi, ahogy ő szereti azokat. A fejlődés viszont nem állt meg, az induláskor használt gépeket modernebbre cserélték.
Nehéz elképzelni, hogy soha nem akart volna egy puccos belvárosi étterem vezetője lenni…
– Soha. Dolgoztam én azelőtt a legnevesebb éttermekben. Államfőknek is tettem ételt az asztalukra. De az én habitusomnak a Pléh Csárda fekszik a legjobban.
Fotó: Pozsonyi Zita
Forrás: Blikk / Frisshíreink portál
Frisshíreink portál, a Te lapod! Keress, szörfölj, vedd a magad kezébe az irányítást!