10.6 C
Budapest

Eltűnt egy radioaktív anyagot tartalmazó apró kapszula Ausztráliában, nagy erőkkel keresik

Dátum:

Lázasan keresnek egy kapszulát Nyugat-Ausztráliában, miután eltűnt. Van egy kis gond vele: radioaktív anyagot tartalmaz. A lakosságot arra kérik, hogy ha látják, tartsák magukat távol tőle.

A kapszulát január 10. és 16. között teherautón szállították a Pilbara régióban lévő Newman közelében fekvő bányatelep és Perth között, amikor nyoma veszett. A két település nagyjából 1400 kilométerre fekszik egymástól – írja a BBC.

A kapszula burkolata kis mennyiségű radioaktív cézium-137-et tartalmaz, amely súlyos betegséget okozhat, ha hozzáérnek. A hatóságok arra figyelmeztették a lakosságot, hogy ha látják a kapszulát, tartsák magukat távol tőle.

Az izotóp bányászati munkálatok során gyakran használt anyag. Az illetékes minisztérium szerint a kapszula nem használható fegyverként, de sugárzása okozhat égési sérüléseket és egyéb hosszabb távú kockázatokat, például rákot.

Andrew Robertson, Nyugat-Ausztrália tiszti főorvosa szerint a tárgy „észszerű” mennyiségű sugárzást bocsát ki. „Az az aggodalmunk, hogy valaki felveszi, és nem tudja, mi az. Azt gondolhatják, hogy valami érdekes dolog, és megtartják, vagy a szobájukban, az autójukban helyezik el vagy odaadják valakinek” – magyarázta.

A minisztérium közzétette a 6×8 milliméteres tárgy illusztrációját:

© DFES

A helyszíneket, ahol a szállítás kezdődött és végződött, átkutatták, és jelenleg is azon dolgoznak, hogy kiderítsék a pontos útvonalat és a két pont közötti megállókat.

Forrás, fotó: hvg / Frisshíreink portál

Frisshíreink portál, a Te lapod! Keress, szörfölj, vedd a magad kezébe az irányítást!

Hír megosztása

Most népszerű

Hasonló hírek
Related

Íme, Tutanhamon családja: feltételezett lányait is megtalálták sírjában 18+

A fáraó családtagjai közt feltételezett gyermekeire is rábukkantak. Semmi kétség,...

Teherautó gázolt halálra egy nőt Kisszállásnál

Az idős női áldozat a rendőrségi jelentés szerint a...

Kiszivárgott Vlagyimir Putyin háborús terve – és semmi jót nem ígér

Nemrég kiszivárgott, hogy mit mondott Vlagyimir Putyin egyik legközelebbi...
%d bloggers like this: