0.7 C
Budapest

Furcsa, lakott szigetek, amiket egyszerűen odébb mozgattak az ellenség elől: ma is laknak rajtuk

Dátum:

A nádból font szigetek állandó karbantartást igényelnek, még ma is körülbelül 1200 fő él rajtuk.

A Titicaca-tó úszó szigetei bravúros építmények, amelyeket az őslakos uruk fejlesztettek ki, kifejezetten az inkák támadásai elleni védekezés gyanánt.

Napjainkban körülbelül 120 ilyen sziget van, és még ma is laknak rajtuk, a becslések szerint mintegy 1200-1300 fő. A szigeteket egyre gyakrabban keresik fel a turisták is.

A Titicaca-tó úszó szigetei

A Titicaca-tó Bolívia és Peru határán terül el, körülbelül 3810 méteres tengerszint feletti magasságban az Andok-hegységben. Ez Dél-Amerika legnagyobb, illetve a világ legmagasabban fekvő hajózható tava. A Földön található kevesebb mint húsz ősi tó egyike. A vize enyhén sós, 25-nél is több folyó táplálja. A bolíviai-perui határvidéken élnek az őslakos uruk, közülük körülbelül 1300-an ráadásul igazán különleges körülmények között, a Titicaca-tó úszó szigetein.

Az uruk körülbelül három és fél évezreddel ezelőtt költöztek a tó környékére, ám eleinte nem a különös építményekben éltek. Kényszerűségből, több mint ötszáz évvel ezelőtt, az ellenség fenyegetése miatt menekültek a vízre. A szigeteket egyszerűen odébb lehetett mozgatni, ha ellenség közeledett. Ez a módszer egy darabig működött, ám végül az inkák és a spanyolok is felfedezték őket.

A szigetépítés a mai napig többnyire változatlan formában zajlik: a totora nád gyökeréből 1-2 méter vastag alapot képeznek, majd erre fektetik rá a kiszárított nádból font kötegeket váltakozó irányban. Hogy a szigetek ne sodródjanak el, eukaliptuszrudakat szúrnak horgonyként a tó fenekébe, és kötéllel a gyökértömbökhöz kötik őket. A nádak folyamatosan pusztulnak, így bizonyos időközönként a cseréjükre van szükség. A szigetek fenntartása állandó munkát jelent a lakóknak. A legtöbb uru ismeri a procedúrát, azonban a közösség egyes tagjai kifejezetten a nád aratására, előkészítésére specializálódtak. Hagyományosan a hajóikat is nádból készítették, de ma már sokan motorcsónakot használnak a szigetek közötti navigáláshoz, a turisták kíséréséhez, illetve a halászathoz is.

Ma a szigetek a tó perui oldalán, a szárazföldi Puno közelében találhatók, korábban védelmi okokból beljebb helyezkedtek el. A változás az 1986-os pusztító vihar után állt be, amikor az erős szél egész szigeteket sodort át a bolíviai oldalra. Ekkor a közösség úgy döntött, hogy közelebb költözik Punóhoz, és a halászat helyett a turizmusra helyezték a hangsúlyt.

Napjainkban már az úszó szigeteken is egyértelműen megmutatkozik a város közelségének és a turistáknak a hatása: a főszigeten rádióállomás működik, a többin napelemek gondoskodnak az áramról, a házakban van világítás, sőt általában tévé is. Akadnak, akik Airbnb-n kínálják kiadásra az otthonukat.

Képek: Getty Images Hungary

Forrás: Femina / Frisshíreink portál

Frisshíreink portál, a Te lapod! Keress, szörfölj, vedd a magad kezébe az irányítást!

Hír megosztása

Most népszerű

Hasonló hírek
Related

Háború óta először beszél Ukrajna és Kína.

Összefoglaló: ukrajnai elnök és a kínai elnök az orosz-ukrán konfliktusról...

Kínos pillanatok: Megalázták Fodor Zsókát az RTL Klub stúdiójában

A színésznő próbálta humorosan kezelni a helyzetet. Kellemetlen pillanatoknak lehettek...

Meghalt a szigetszentmiklósi akkumulátorgyárban történt tűz egyik sérültje

Március 14-én tűz keletkezett a szigetszentmiklósi, akkumulátor-újrahasznosítással foglalkozó üzemben. A...

„Egyetlen tonna ukrán gabona sem fog Lengyelországban maradni” – itt a megállapodás

Lengyelország és Ukrajna megállapodásra jutott az ukrán gabona tranzitjáról...
%d