0.7 C
Budapest

Hét hónapos kora óta él tengerjárón egy 9 éves magyar fiú

Dátum:

Még a felső tagozatot sem kezdte meg Tóth Barni, de már 43 országban járt a győri srác, akinek a szülei egy világjáró hajón dolgoznak.

Átlagosnak a legkevésbé nevezhető Tóthék családja, akik feladva biztos állásukat úgy döntöttek, hogy életüket az utazásra teszik fel és munkát vállaltak egy világjáró luxushajón. Ez eddig nem is lenne annyira különleges, ám a győri család ezt akkor határozta el, amikor gyermekük még fél éves sem volt.

Rákos Krisztina, Tóth Barna és dr. Tóth Gergely. Rákos Krisztina és kisfia, Tóth Barna
győri kilencéves világjáró
A világjáró család: Rákos Krisztina, Tóth Barni és Tóth Gergely (Fotó: családi archív)

Megvalósult álom

„Régi álmom volt, hogy hajón dolgozhassak, mire végül 2010-ben sikerült” – emlékezett vissza a kezdetekre dr. Tóth Gergely, Barni édesapja, aki sebész orvos és főként a sürgősségi ellátásban dolgozott, ám napjainkban hajóorvosként a teljes fedélzetért felel az utazásaik során.

Főtisztként lehetőségem van rá, hogy a család is velem tartson az utakon. Nem vagyunk állandóan úton, hosszabb-rövidebb időszakokra utazunk el, ilyenkor velem jön a feleségem, Krisztina és Barna is

– fejtette ki Gergely.

Rákos Krisztina, Tóth Barna és dr. Tóth Gergely. Rákos Krisztina és kisfia, Tóth Barna
győri kilencéves világjáró
Barni még babaként édesapjával (Fotó: családi archív)

A hajón cseperedett fel

„Még nem volt egyéves, amikor először vittük magunkkal” – meséli gyermekükről Rákos Krisztina, Barni édesanyja, aki arról is beszélt, hogy kisfia első kalandjaira nem is emlékszik, olyan kicsi volt még.

„Amikor először csatlakoztunk a férjemhez, az egy kilenchetes út volt a karib vidéken” – idézte fel az indulást az anyuka, aki elárulta, hogy Barni hároméves koráig nem volt min gondolkodni, de amikor óvodáskorú lett, el kellett dönteniük, hogy mi legyen az ő munkájával, hiszen középvezető volt egy nagy pénzintézetnél. 

Át kellett gondolnunk, maradunk-e itthon két fizetésből, hogy együtt legyen a család vagy megpróbáljuk folytatni a tengeri létet.

– osztotta meg Krisztina.

Barni jelenleg a győri Kovács Margit Általános iskola negyedikes diákja és elmondás szerint amikor úton vannak, nem mindig egyszerű az élete.

„Nyolckor nekiállok a tanulásnak és mindent önállóan kell megoldanom. Amikor olyan helyen vagyunk, ami közel van, akkor online be tudok kapcsolódni, de most a karib vidéken éjjel kettő volt, amikor itt reggel nyolc, ilyenkor utólag tanulok a többiekhez képest. Néha nehéz és nem is mindig sikerül koncentrálni” – áruéta el a srác, aki már most tudja, hogy „endoszkópos doki” szeretne lenni.

Rákos Krisztina, Tóth Barna és dr. Tóth Gergely. Rákos Krisztina és kisfia, Tóth Barna
győri kilencéves világjáró
Tóthék Japánban – Fotó: családi archív

Kalandra fel…

„Emlékszem, hogy háromévesen már készültem az utakra, vártam az új kalandokat. Évente három-négy alkalommal mentünk, alkalmanként hat-nyolc hétre. Nagyon sok kedvenc helyem van a világon, nem is tudnék egyet választani. Szeretnék még visszamenni Bostonba, Ausztráliába is visszavágyom, mert ott az utcán is sétálhatnak gyilkos állatok és imádom a kalandokat. Szingapúrban pedig van egy csoda reptér, ahol van vonat, vízesés, amit éjszaka kivilágítanak.” 

– sorolta élményeit a kilencéves fiú, aki ilyen fiatalon már számos nációval, különböző kultúrák szokásaival megismerkedett, és édesanyja azt vette észre, hogy történetein keresztül mások is nyitottabbá, elfogadóbbá válhatnak a világ felé. Ezért közösen megírták Barni kapitány kalandjai című könyvüket, ami elsőként az ázsiai utazásokat szedi csokorba.

Négy kötetet tervezünk és úgy írtuk meg, ahogy ott teltek a napjaink

– tudatta a család.

„Az érzéseinket fogalmaztuk meg, azt szeretnénk átadni, hogy milyen élmények értek ott minket, hogy más, akinek nincs lehetősége eljutni ezekre a helyekre, megpróbálhassa elképzelni az érzést” – foglalták össze alkotásuk lényegét a Kisalföldnek.

Hír megosztása

Most népszerű

Hasonló hírek
Related

Háború óta először beszél Ukrajna és Kína.

Összefoglaló: ukrajnai elnök és a kínai elnök az orosz-ukrán konfliktusról...

Kínos pillanatok: Megalázták Fodor Zsókát az RTL Klub stúdiójában

A színésznő próbálta humorosan kezelni a helyzetet. Kellemetlen pillanatoknak lehettek...

Meghalt a szigetszentmiklósi akkumulátorgyárban történt tűz egyik sérültje

Március 14-én tűz keletkezett a szigetszentmiklósi, akkumulátor-újrahasznosítással foglalkozó üzemben. A...

„Egyetlen tonna ukrán gabona sem fog Lengyelországban maradni” – itt a megállapodás

Lengyelország és Ukrajna megállapodásra jutott az ukrán gabona tranzitjáról...
%d