Íme, Tutanhamon családja: feltételezett lányait is megtalálták sírjában 18+

A fáraó családtagjai közt feltételezett gyermekeire is rábukkantak.

Semmi kétség, Tutanhamon Egyiptom egyik legtöbbet emlegetett fáraója, akire azonban ritkán – talán sosem – gondolunk úgy, mint egy valaha élt, hús-vér emberre. Pedig ő is, bizonyos szempontból, hasonlóan élt, mint mi: családja volt, akikkel közösen íródott történetük.

Fontos mindamellett, hogy az ő famíliája messze nem ugyanolyan volt, mint egy mai értelemben vett család. Akkoriban az uralkodói vérvonal fenntartása érdekében gyakorta előfordult, hogy rokonok házasodtak össze: apák lányaikkal, vagy épp fiú- és lánytestvérek, mint az Tutanhamon feltételezett szülei esetében is történt. A fáraó családtagjainak története szövevényes. Dédszüleitől gyermekei felé haladva vesszük sorra rokonait: borzongató, de különleges élmény végignézni a rendhagyó családi albumot.

Image #0

Tutanhamon dédnagyszülei, nagyanyja szülei, Juja és felesége, Tuja időszámításunk előtt 1400 körül éltek. Juja főpap és nemes volt. Múmiáik elképesztő állapotban maradtak fenn. Tutanhamon sírja mögött, kincsekkel temették el őket.

Image #1

Nagyapja, III. Amenhotep időszámításunk előtt 1390-ben foglalta el Egyiptom trónját. Ő volt a XVIII. dinasztia egyik legjelentősebb uralkodója, aki 38 éven át vezette virágzón a birodalmat. Ezalatt épült a luxori templomkomplexum, és vallási reformokat is bevezetett.

Image #2

III. Amenhotep felesége, Tije volt Tutanhamon nagyanyja. Tutanhamon sírjában találtak egy dobozt Tije hajtincsével – valószínűleg nagymama és unoka között szoros kapcsolat lehetett.

Image #3

Másodikként született fiuk, IV. Amenhotep volt Tutanhamon apja, aki uralkodásának ötödik évében Ehnatonra változtatta nevét, ami annyit tesz: aki kedves Atonnak. Aton a napkorong istene volt, az iránta tanúsított egyistenhitet Ehnaton reformja vezette be.

Image #4

Egyik felesége Nefertiti – vagy Nofertiti – volt, aki, mint azt DNS-vizsgálatok igazolták, ugyancsak III. Amenhotep és Tije lánya volt, azaz Tutanhamon anyja és apja testvérek voltak. Egy másik elmélet szerint Tutanhamon egy Kia nevű másik feleségtől született. Kia Ehnaton mellékfelesége volt.

Image #5

Tutanhamon kilencévesen követte apját Egyiptom uralkodójaként. Neve eredetileg Tutankhaten volt, de megváltoztatta azt. Tíz éves uralma alatt, míg el nem hunyt, virágzott a birodalom. A fáraó nem örvendett túl jó egészségnek, lába deformálódott volt. Köhler-csontbetegsége és epilepsziája is lehetett.

Image #6

Tutanhamon sírjában két halva született baba múmiáját találták meg, akik feleségétől, Ankhesenpaatentől születtek. Ő a testvére volt, és Tutanhamon névváltoztatásakor maga is nevet változtatott: új neve Akhesenamun lett. A képen balra a feleség, jobbra egyik gyermeke maradványai láthatók.

Image #7

Tutanhamon halálának okát többféle módon magyarázzák. Egészsége gyenge volt amiatt, hogy szülei testvérek voltak, így a malária, melyben sokan a halála okát sejtik, még kevesebb idő alatt, még nagyobb terhet róva szervezetére, vethetett véget életének.

Képek: Getty Images.

Forrás: Femina / Frisshíreink portál

Frisshíreink portál, a Te lapod! Keress, szörfölj, vedd a magad kezébe az irányítást!

 

%d bloggers like this: