Fantasztikus tortát készíthetsz az ünnepekre , ezt te sem hagyhatod ki idén!
A mákosguba torta mennyei ízű desszert, karácsonykor az egyik nagy kedvenc. Bár több lépésből áll elkészíteni, valahogy mégsem bonyolult. Fantasztikusan díszíti az ünnepi asztalt, és mindenki megnyalja utána mind a tíz ujját. Íme, a recept!
Mákosguba torta
Hozzávalók:
- 8 db kifli
- 1 l tej
- 10 dkg vaj
- 3 db tojás sárgája
- 2 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg darált mák
- 1 mk őrölt fahéj (kihagyható)
- 1 db citrom reszelt héja
- 10 dkg mazsola (kihagyható)
- 3 ek sárgabaracklekvár (lehet szilva is)
- zsír, zsemlemorzsa
A vaníliás krémhez
- 20 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 2 db tojás sárgája
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2,5 dl tej
Tetejére
- 2 dl habtejszín
Így készítsd el:
- A kiflit vedd meg egy nappal korábban, hagyd szikkadni. Felhasználás előtt vékony karikákra vágd fel.
- Adj a tejhez vajat, és melegítsd össze. A tojások sárgáját keverd simára a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd állandó keverés mellett csorgasd a tejhez. Add hozzá a reszelt citromhéjat! Vízgőz fölött kevergetve főzd, amíg be nem sűrűsödik.
- A kiflikarikákra szórd rá a darált mákot, a fahéjat, add hozzá a mazsolát és a reszelt citromhéjat, majd keverd össze.
- Öntsd rá a felfőzött tejet, óvatosan forgasd össze, és pár percig hagyd állni, hogy a kifli felszívja.
- Tortaformát ( 24cm-s) zsírozd ki, és szórd meg zsemlemorzsával, majd öntsd bele a mákos kiflit. Kanalazd rá a lekvárt, majd kend el egyenletesen a kifli tetején.
- 100 fokra előmelegített sütőbe helyezd, és nagyjából 15-20 percig süsd.
- Vedd ki a sütőből , hagyd a formában kihűlni, majd helyezd rá egy tálcára.
- Keverd a vajat simára, a fele mennyiségű cukorral. A cukor másik felét a tojássárgájával, a vaníliás cukorral és a pudingporral keverd ki. A pudingporos részt öntsd fel a tejjel, majd állandó keverés mellett pár perc alatt főzd sűrűre. Hagyd teljesen kihűlni.
- Ha kihűlt a puding, apránként keverd hozzá a cukros vajhoz, hogy könnyű sima krémet kapj. A teljesen kihűlt torta tetejére egyenletesen kend rá a krémet, majd tedd a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen a mákosgubán, az ízek összeérjenek.
- Verd kemény habbá a habtejszínt, ízlés szerint díszítsd vele a mákos guba tortát. A tetejét finoman szórd meg mákszemekkel.
Jó étvágyat!
Forrás: Ripost / Frisshíreink portál
Frisshíreink portál, a Te lapod! Keress, szörfölj, vedd a magad kezébe az irányítást!