mákosguba torta lesz a karácsony sztárja

Mákosguba torta lesz a karácsony sztárja

Fantasztikus tortát készíthetsz az ünnepekre , ezt te sem hagyhatod ki idén!

A mákosguba torta mennyei ízű desszert, karácsonykor az egyik nagy kedvenc. Bár több lépésből áll elkészíteni, valahogy mégsem bonyolult. Fantasztikusan díszíti az ünnepi asztalt, és mindenki megnyalja utána mind a tíz ujját. Íme, a recept!

Mákosguba torta

Hozzávalók:

  • 8 db kifli
  • 1 l tej
  • 10 dkg vaj
  • 3 db tojás sárgája
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg darált mák
  • 1 mk őrölt fahéj (kihagyható)
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola (kihagyható)
  • 3 ek sárgabaracklekvár (lehet szilva is)
  • zsír, zsemlemorzsa

A vaníliás krémhez

  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 db tojás sárgája
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2,5 dl tej

Tetejére

  •  2 dl habtejszín

Így készítsd el:

  1. A kiflit vedd meg egy nappal korábban, hagyd szikkadni. Felhasználás előtt vékony karikákra vágd fel.
  2. Adj a tejhez vajat, és melegítsd össze. A tojások sárgáját keverd simára a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd állandó keverés mellett csorgasd a tejhez. Add hozzá a reszelt citromhéjat! Vízgőz fölött kevergetve főzd, amíg be nem sűrűsödik.
  3. A kiflikarikákra szórd rá a darált mákot, a fahéjat, add hozzá a mazsolát és a reszelt citromhéjat, majd keverd össze.
  4. Öntsd rá a felfőzött tejet, óvatosan forgasd össze, és pár percig hagyd állni, hogy a kifli felszívja.
  5. Tortaformát ( 24cm-s) zsírozd ki, és szórd meg zsemlemorzsával, majd öntsd bele a mákos kiflit. Kanalazd rá a lekvárt, majd kend el egyenletesen a kifli tetején.
  6. 100 fokra előmelegített sütőbe helyezd, és nagyjából 15-20 percig süsd.
  7. Vedd ki a sütőből , hagyd a formában kihűlni, majd helyezd rá egy tálcára.
  8. Keverd a vajat simára, a fele mennyiségű cukorral. A cukor másik felét a tojássárgájával, a vaníliás cukorral és a pudingporral keverd ki. A pudingporos részt öntsd fel a tejjel, majd állandó keverés mellett pár perc alatt főzd sűrűre. Hagyd teljesen kihűlni.
  9. Ha kihűlt a puding, apránként keverd hozzá a cukros vajhoz, hogy könnyű sima krémet kapj. A teljesen kihűlt torta tetejére egyenletesen kend rá a krémet, majd tedd a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen a mákosgubán, az ízek összeérjenek.
  10. Verd kemény habbá a habtejszínt, ízlés szerint díszítsd vele a mákos guba tortát. A tetejét finoman szórd meg mákszemekkel.

Jó étvágyat!

Forrás: Ripost / Frisshíreink portál

Frisshíreink portál, a Te lapod! Keress, szörfölj, vedd a magad kezébe az irányítást!

Exit mobile version