Óraátállítás: mikor lesz az utolsó?

Március 26-án, vasárnap kezdetét veszi a nyári időszámítás. Ezt azt jelenti, hogy ismét óraátállítás lesz, pedig már 2019-ban eldöntötték, hogy megszüntetik ezt a gyakorlatot. Meddig tekergetjük még az órákat?

Évek óta megszavazták az óraátállítás eltörlését, mégis maradt a téli és a nyári időszámítás is Magyarországon. Mi ennek az oka, mikor lesz a soron következő óraátállítás és mikor lesz az utolsó? Melyik lenne a jobb, a téli vagy a nyári időszámítás? Íme a válaszok!

Egy órával kevesebbet alhatunk

A nyári időszámítás mindig március utolsó vasárnapján kezdődik. Idén ez március 26-ára esik, tehát ekkor kell átállítani az óráinkat hajnal 2-ről előrefelé, hajnal 3-ra. Vagyis egy órával kevesebbet alhatunk, cserébe viszont egy órával tovább lesz kint világos.

Mikor vezették be a nyári időszámítást?

A nyári időszámítást 1916-ban vezették az akkori Osztrák–Magyar Monarchiában. 1958 és 1979 között a nyári időszámítás használata szünetelt, 1980-ban pedig újra bevezették. A bevezetés oka egyébként az volt, hogy a napfényes órák magasabb számát kihasználva, a világítás mellőzésével energiát takarítsunk meg. A szakemberek szerint egyébként a nyári időszámítással manapság is sokat lehet spórolni. Pontos adatok nincsenek arra vonatkozóan, hogy mennyit, de a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) korábbi becslése szerint az óraátállítással nagyjából egy Eger méretű város éves fogyasztásának megfelelő villamos energiát spórolhat évente Magyarország-olvasható a haszon.hu-n.

életmód,óraátállítás,téli időszámítás,nyári időszámítás
Fotó: Pixabay.com

A nyári vagy a téli időszámítás a jobb?

A magyar lakosság kétharmada -hasonlóan a többi európai országhoz- szerint a nyári időszámítás a jobb. A Magyar Alvás Szövetség szerint az alváskutatások, a baleseti statisztikák és még sok minden más arra tanít bennünket, hogy az órákat nem célszerű átállítani és az eredeti, az időzónánknak megfelelő idő visszaállítása lenne a legészszerűbb döntés élettani, egészségügyi szempontból. Ez a téli időszámításnak felel meg-írja a penzcentrum.hu. Beth Ann Mallow neurológus, gyermekgyógyász-professzor több mint öt évig tanulmányozta az óraátállítások előnyeit és hátrányait. Ő a napokban arról számolt be, hogy a márciusi előreállítás negatív egészségügyi következményekkel járhat, tehát a téli időjárás a jobb nekünk.

Mikor törölhetik el az óraátállítást?

2018-ban volt egy európai népszavazás, ahol az EU lakosságának véleményét kérdezték az óraátállításról. A válaszadók többsége az óraátállítás eltörlését támogatta, köztük magyarok is. Az Európai Parlament (EP) ennek alapján 2019-ben eldöntötte, hogy eltörlik az óraátállítást. Akkor a tagállamokra bízták a döntést, hogy a nyári vagy a téli időszámítást vezetik-e be véglegesen, a határidő pedig 2021 volt. Csakhogy közbejött a koronavírus-járvány, így a legtöbb tagállamban nem született döntés. Végül az EP a végső döntési határidőt 2024-ig halasztotta. Vagyis a mostani lehet az egyik utolsó óraátállítás, amit átélünk.

Van, ahol már döntöttek az óraátállítás eltörléséről

Csehország 2021-ben arról döntött, hogy még 5 évig marad náluk az óraátállítás. Mexikóban pedig évekig tartó vita után hivatalosan eltörölték a nyári időszámítást. A közép-amerikai országban így már csak „Isten ideje” ( helyi köznyelvben a normál időre) az érvényes.

Fotó: Pixabay

Forrás: Ripost / Frisshíreink portál

Frisshíreink portál, a Te lapod! Keress, szörfölj, vedd a magad kezébe az irányítást!

%d bloggers like this: