Gyenge áram segítségével érezheti a valósnál sósabbnak az ételek ízét az, aki a kísérleti evőpálcikával fogyasztja el azokat.
A világon először sikerült a kutatók állítása szerint olyan eszközt létrehozni, amely a valósnál sósabbnak érezteti az ételek ízét. A The Guardian cikke szerint az evőpálcikák használata mellett egy csuklóra erősíthető miniszámítógép szükséges ahhoz, hogy a módszer működjön.
Mijasita Homei, a tokiói Meidzsi Egyetem professzora fejlesztette ki a készüléket a Kirin élelmiszer- és italgyártóval együttműködve: a kutató azt mondja, az eszköz a nátriumionokat az ételből az evőpálcikákon keresztül a szájba juttatja, ahol azok a sósság érzetét keltik. A pálcika jelenleg prototípus változatban létezik, jövőre tervezik a tömeggyártást.
A japánok túl sok sót fogyasztanak
A pálcika fogadtatása Japánban várhatóan jó lesz, mivel a nemzeti konyha bővelkedik magas nátriumtartalmú élelmiszerekben, ilyen a miso leves vagy a szójaszósz is.
Egy átlagos japán felnőtt 10 gramm sót fogyaszt naponta, ez éppen a duplája a WHO ajánlotta mennyiségnek.
A japán egészségügyi minisztérium nők számára 6,5 gramm, férfiak számára 7,5 gramm fogyasztását ajánlja.
Így működik a módszer
A pálcikák nagyon gyenge elektromosságot használnak.
„Ez nem elég ahhoz, hogy hatással legyen az emberi szervezetre,de megfelelő mennyiségű az ionok, például a nátrium-klorid és a nátrium-glutamát működésének beállításához annak érdekében, hogy megváltoztassák az ízérzékelést, és az ételeket erősebb vagy gyengébb ízűnek tüntesse fel” – áll a Kirin közleményében.
Az alacsony nátriumtartalmú étrendet követő embereken végzett klinikai tesztek megerősítették, hogy a készülék körülbelül másfélszeresére
A résztvevők, akik csökkentett sótartalmú miso levest kaptak, megjegyezték, hogy az étel gazdagabb, édesebb és összességében ízletesebb lett.
Lemondás nélkül diétázhatnak
A magas sófogyasztás hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához, amely a szívroham és a stroke fő oka.
„Ahhoz, hogy megelőzzük ezeket a betegségeket, csökkenteni kell a bevitt só mennyiségét. Ha hagyományos módon próbáljuk elkerülni, hogy kevesebb sót fogyasszunk, akkor
el kell viselnünk azt, hogy kedvenc ételeinket kihagyjuk az étrendünkből,
vagy hogy ízetlen változatban fogyasszuk azokat” – mondta Szato Aj, a Kirin kutatója.
Mijasita laboratóriuma más módszereket is vizsgál, amelyekkel a technológia felhasználható az érzékek bevonására – egy nyalogatható tévéképernyőt is kifejlesztettek, amely különböző ételek ízét utánozza.