1.4 C
Budapest

5 ikonikus épület a világban, amiről nem tudtad, hogy magyarok tervezték: van, amitől féltek a járókelők

Dátum:

Számos nagyváros köszönhet fontos épületeket magyar származású építészeknek.

Az utazásai során az ember önkéntelenül is a szokásosnál nagyobb figyelmet fordít az építészeti sajátosságokra. Egy-egy épület jelentősen meghatározza a környék arculatát, hangulatát, sokat elárul a helyi életről, kultúráról.

Olykor talán nem is sejti egy hazai turista, hogy a külföldön jártában-keltében látott épületeket magyar származású építész tervezte, pedig a világ számos pontján, többek között Londonban, New Yorkban és Sanghajban is rácsodálkozhat ilyen épületekre.

Magyar tervezők épületei a világban

Valószínűleg kevesen tudják, hogy New York első ikertornyos házát, valamint az 1920-as években legmagasabbnak számító lakóépületét egy, a ma már Szlovákiához tartozó, Gálszécsen született magyar származású építész, Róth Imre, vagy ahogyan világszerte ismertté vált, Emery Roth tervezte. Azonban nem csak az ő munkásságát érdemes feleleveníteni. A következő létesítmények építészettörténeti szempontból mind fontosak, jogosan tartanak számot az érdeklődésre.

Image #0

A New York-i Flatiron Buildingre hasonlító Wukang Mansion egyike Sanghaj ikonikus létesítményeinek. A védett műemléki lakóépület a szlovák-magyar származású, 1893-ban Besztercebányán született, a Budapesti Műszaki Egyetemen tanult Hugyecz László munkája.

Fotó: gionnixxx / Getty Images Hungary

Image #1

A Wukang Mansion 1924-re készült el a város francia koncessziós területén. A nyolcemeletes épület eredetileg a koncessziós cégek nyugati alkalmazottai számára épült, 63 lakás, 30 cselédlakás és három lift volt benne. Később számos híresség lakhelyéül szolgált.

Fotó: Getty Images Hungary

Image #2

Breuer Marcell a Bauhaus világhírű magyar mestereként, illetve a csővázas székek tervezőjeként nemzetközileg ismert alkotó. A pécsi születésű Breuer 1946-ban költözött New Yorkba, ahol rengeteg megbízást kapott. Az egyik leghíresebb az 1966-ra elkészült Whitney Museum of American Art épülete volt.

Fotó: Getty Images Hungary

Image #4

A Madison Avenue és a 75th Street sarkán álló épület 2014-ig volt a Whitney Múzeum otthona. A modern épület meglehetősen vegyes fogadtatásban részesült, sokan túl komornak, a járókelők fölé tornyosuló tömegével egyenesen ijesztőnek találták, féltek elmenni mellette. Mindenesetre a város meghatározó épülete, egyben Breuer életművének fontos alkotása lett.

Fotó: Profimedia.hu

Image #5

A Central Park nyugati oldalán áll New York első ikertornyos épülete, az 1930-ban készült San Remo-ház, amit Róth Imre, azaz Emery Roth tervezett. A létesítményhez hasonlító, szintén általa tervezett Eldorádó-ház állítólag az egyik leggyakrabban fotózott a parkra néző épületek között.

Fotó: Noam Galai / Getty Images Hungary

Image #6

Emery Roth főműve a Thomas Hastingsszel közösen tervezett Ritz-torony, ami 1925 és 1927 között épült, a korban a maga 42 emeletével a város legmagasabb lakóépülete volt. A luxusingatlanban a legkülönfélébb hírességek éltek, az ismertebb lakók közé tartozott Greta Garbo is.

Fotó: Getty Images Hungary

Image #7

A londoni Balfron Tower a budapesti születésű Goldfinger Ernő (a képen), Angliában tevékenykedő építész és bútortervező tervei alapján épült 1965 és 1967 között. Az átadás után Goldfinger két hónapig az épületben élt a feleségével, állítólag partikat tartottak kifejezetten azért, hogy meghallgassák, mivel elégedettek a lakók, és mivel nem. Az így kapott információkat a férfi felhasználta a Trellick Tower tervezésénél.

Fotó: David Cairns / Getty Images Hungary

Image #8

A brutalista építészeti stílusban készült Balfron Tower 26 emeletes, érdekessége, hogy a lift csak minden harmadik szintet szolgál ki közvetlenül, akadnak tehát, akiknek 1-2 emeletet fel vagy le kell menniük a lakásukhoz. A felvonó a mosókonyhákkal együtt a különálló kiszolgálótoronyban helyezkedik el. Az épület tévéműsorokban és videóklipekben is feltűnik, utóbbira példa az Oasistól a Morning Glory.

Fotó: Getty Images Hungary

Fotó: Getty Images Hungary

Forrás: Femina / Frisshíreink portál

Frisshíreink portál, a Te lapod! Keress, szörfölj, vedd a magad kezébe az irányítást!

Hír megosztása

Most népszerű

Hasonló hírek
Related

Háború óta először beszél Ukrajna és Kína.

Összefoglaló: ukrajnai elnök és a kínai elnök az orosz-ukrán konfliktusról...

Kínos pillanatok: Megalázták Fodor Zsókát az RTL Klub stúdiójában

A színésznő próbálta humorosan kezelni a helyzetet. Kellemetlen pillanatoknak lehettek...

Meghalt a szigetszentmiklósi akkumulátorgyárban történt tűz egyik sérültje

Március 14-én tűz keletkezett a szigetszentmiklósi, akkumulátor-újrahasznosítással foglalkozó üzemben. A...

„Egyetlen tonna ukrán gabona sem fog Lengyelországban maradni” – itt a megállapodás

Lengyelország és Ukrajna megállapodásra jutott az ukrán gabona tranzitjáról...
%d