5000 éves lehet a világ legősibb elsüllyedt városa

5000 éves lehet a világ legősibb elsüllyedt városa

A víz alatti felfedezések mindig felvillanyozzák az emberek képzeletét, legyenek azok rég elveszett városok, rejtett műalkotások vagy elsüllyedt hajók maradványai. Pavlopetri, mely az archeológusok szerint a világ legöregebb elsüllyedt városa, ezen kincsek közé tartozik.

Pavlopetri a dél-görögországi Peloponnészosz régiójában található a dél-lakóniai partvidéktől nem messze. A rejtélyes települést nagyjából 5000 évesnek gondolják a kutatók – Homérosz híres hőseinek idejénél is régebbi időkre datálható a város keletkezése.

Először Folkion Negris geológus azonosította 1904-ben, ám Nicholas Flemming kutató, a Southamptoni Egyetem óceanográfiai intézetének tagja fedezte fel újra 1967-ben. A bronzkori várost körülbelül 3-4 méteres víz borítja. Flemming 1968-ban visszatért a helyszínre a Cambridge Egyetem archeológusainak egy csoportjával, hogy hat hét alatt átfogóan feltérképezzék az ókori romokat.

A csapat tagjai egy 300 méter hosszú és 150 méter széles területet, legalább 15 különböző épületet, udvarokat, öt utcát, két sírt és legalább 37 kistemplomot azonosítottak – ezek apró kőépítmények, amelyeket csontok tárolására használtak. Megállapították, hogy az elsüllyedt város déli része Pavlopetri szigetére is továbbhúzódik, ahol más régészeti és falmaradványokat is találtak.

A vizsgálat során a csapat néhány régiséget is felszínre hozott a tengerfenékről, többek között agyagedényeket, obszidián- és kőpengéket, valamint egy bronzfigurát, amelynek keletkezését Kr. e. 2800-1180-ra datálták – írja az IFL Science.

Forrás, fotó: Life / Frisshíreink portál

Frisshíreink portál, a Te lapod! Keress, szörfölj, vedd a magad kezébe az irányítást