4.9 C
Budapest

A Gabrielle ciklon Új-Zélandot sújtja, széles körű pusztítást okozva

Dátum:

Új-Zéland észak-zélandi régióját a héten súlyos ciklon sújtotta: a Gabrielle ciklon pusztítást végzett a szigeten. Az erős vihar pusztító szeleket és özönvízszerű esőzéseket hozott magával. Péntek reggel óta még mindig tart az evakuálás, amíg a hatóságok felmérik a károk teljes mértékét.

A ciklon először szerda este, helyi idő szerint 21 óra körül ért partot az Új-Zéland északi részén fekvő Bay of Plenty térségében. Gyorsan átvonult a szigeten, menet közben gyorsult és erősödött, majd végül csütörtök kora reggel elindult a tenger felé. Az Új-Zélandon való áthaladása során a Gabrielle ciklon széles körű károkat okozott az utakban és az épületekben, becslések szerint 500 otthont és vállalkozást érintve országszerte.

Míg egyes területeket megkímélt a jelentős hatásoktól, mások nem voltak ilyen szerencsések.

Különösen a Bay of Plenty régióban lévő közösségek szenvedték el a Gabrielle ciklon legsúlyosabb hatásait, mivel a település a vihar elérési helyének közelében fekszik. Ezek közé tartoztak a hirtelen áradások és a heves szelek, amelyek fákat döntöttek ki és számos épületet romboltak le.

A folyók és a tengerpart közelében élő lakosokat a Gabrielle ciklon által keltett erős hullámokkal kombinált magas árapály és áradás miatt a part menti erózió és áradás veszélyére is figyelmeztették. Auckland nyugati külvárosaiban, például a Coromandel-félszigeten és az Auckland nyugati részén található Bay Of Islands-en máris érkeztek jelentések megrongálódott ingatlanokról.

A Gabrielle ciklon által okozott pusztításokra reagálva a hatóságok lépéseket tesznek az érintettek megsegítésére, menedéket biztosítanak, segítséget nyújtanak a takarítási munkálatokban, valamint felmérik a károkat Új-Zéland észak-zélandi régiójának különböző területein. A kormány egy vészhelyzeti alapot is létrehozott az érintettek számára, amely pénzügyi támogatást nyújt a természet pusztítása után nem megmenthető csereeszközök, például bútorok vagy fehéráruk pótlására

A közvetlenül az érintetteknek segítő sürgősségi szolgálatok mellett számos más szervezet is segítséget nyújt, például helyi jótékonysági szervezetek, amelyek élelmiszercsomagokat szállítanak az érintett területekre, miközben a Gabrielle ciklon utóhatásaival kapcsolatos segélyhívásokra válaszolnak. Más önkéntes csoportok is keményen dolgoznak a sürgősségi szolgálatok mellett, és mindent megtesznek, hogy segítsenek a természeti katasztrófa által sújtottaknak.

Eközben:

a krikettrajongók csalódottak voltak, amikor a hírek szerint az Új-Zéland és India közötti szombati egynapos nemzetközi mérkőzést a napier-i McLean Parkban törölték a Gabrielle ciklon okozta veszélyes körülmények miatt, amelyek miatt a Hawke’s Bay egyes részein nem volt áram, és a nézők sem tudtak bejutni.

Mindezek ellenére a tisztviselők továbbra is pozitívan tekintenek a jövőbe, mivel a helyreállítási erőfeszítések már folyamatban vannak számos olyan területen, amelyet a héten Új-Zéland északi szigete felett átvonuló viharrendszer érintett, és amely széles körű pusztítást okozott, számos veszteséget, de ami még fontosabb, az ellenállásról szóló történetet hagyott maga után a Gabriella ciklon pusztító ereje által közvetlenül érintettek a 2011 óta – amikor is a földrengés Christchurchre csapott le, és nagy pusztítást okozott Canterbury régióban, sok halált és pusztítást okozva, ami még azóta is messze a jövő évekre visszamenőleg is érezhető – Új-Zéland egyik legsúlyosabb természeti katasztrófájaként vált ismertté..

Hír megosztása

Most népszerű

Hasonló hírek
Related

Háború óta először beszél Ukrajna és Kína.

Összefoglaló: ukrajnai elnök és a kínai elnök az orosz-ukrán konfliktusról...

Kínos pillanatok: Megalázták Fodor Zsókát az RTL Klub stúdiójában

A színésznő próbálta humorosan kezelni a helyzetet. Kellemetlen pillanatoknak lehettek...

Meghalt a szigetszentmiklósi akkumulátorgyárban történt tűz egyik sérültje

Március 14-én tűz keletkezett a szigetszentmiklósi, akkumulátor-újrahasznosítással foglalkozó üzemben. A...

„Egyetlen tonna ukrán gabona sem fog Lengyelországban maradni” – itt a megállapodás

Lengyelország és Ukrajna megállapodásra jutott az ukrán gabona tranzitjáról...