A világ minden táján sokan kedvelik a jó bort. Ezek a receptek neked is szólnak, ha nem csak kortyolni szereted ezt a nedűt.
Sokan azt gondolják, főzni bármilyen megmaradt vagy olcsó borral a legjobb, de azért ez nem teljesen igaz. A megfelelő aroma és minőség egy jó ételhez is elengedhetetlen és egyáltalán nem mindegy, milyen nedűt öntünk az ételhez. A következő recepteket a mindmegette.hu oldal válogatta nekünk össze, ahol persze még több izgalmas receptet találhatunk, ha kedveljük a borral készített ételeket.
1. Vörösboros gombakrémleves
Hozzávalók:
- 100 ml száraz vörösbor
- 1 l húslevesalaplé
- 500 g gomba
- 40 g vaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 100 ml cukrozatlan habtejszín
- 1 ág kakukkfű
- 2 ek étkezési keményítő
- só, bors
Így készítsd el:
- Forrósítsd fel a vajat egy lábosban, és pirítsd meg rajta a megpucolt, átnyomott fokhagymát fél perc alatt. Add hozzá a megtisztított, felszeletelt gombafejeket, és párold néhány percig. Majd forgasd bele a meghámozott, finomra vágott vöröshagymát, és párold a zöldségeket még nagyjából 3 percen keresztül.
- Öntsd fel a gombás keveréket a borral, és nagy lángon forrald el az alkoholt. Azután öntsd fel az alaplével, valamint a tejszínnel és ízesítsd a levest egy kevés sóval és a kakukkfűvel.
- Adj hozzá kevés vízzel simára kevert keményítőt, és főzd sűrűre. A végén borsozd, ha szükséges még sózz utána.
2. Vörösboros marhaszeletek
Hozzávalók:
- 4 szelet marhahús
- 1 ek citromlé
- 20 g sárgarépa
- 20 g zeller
- 20 g petrezselyem
- 20 g hagyma
- 20 g paradicsompüré
- 1 dl vörösbor
- 4 szem bors
- 1 db babérlevél
- 4 szem szegfűbors
- őrölt bors
- cukor
- só
- olaj
Így készítsd el:
- A hússzeletek széleit vágd be, és klopfold ki vékonyra, majd borsozd meg. Olajban pirítsd meg az apróra vágott hagymát és a felszeletelt zöldségeket, majd add hozzá a hússzeleteket. Kissé párold meg az egészet.
- Öntsd a húsra a paradicsompürét, a citrom levét és a vörösbort, majd a babérlevéllel és az egész borssal együtt ismét párold puhára.
- Tedd félre a kész szeleteket, a hús levét szűrd le és édesítsd ízlés szerint. A hússzeleteket a mártással tálald. Köretnek krumplit és párolt lila káposztát is választhatsz.
3.Vörösboros kakaspörkölt tarhonyával
Hozzávalók:
- 4-5 kg-os kakas
- 1-2 zúza
- 50 dkg kakashere
- 50 dkg kakastaréj
- 1-2 kg vöröshagyma
- zöldpaprika
- paradicsom
- 2-3 sárgarépa
- 2-3 petrezselyemgyökér
- 5 dl zsiradék
- 2 dl vörösbor
- só, bors
- fokhagyma
- babérlevél
- őrölt pirospaprika
- erőspaprika-krém
Így készítsd el:
- Pucold meg és aprítsd a vöröshagymát, majd zsiradékban süsd üvegesre. Szórd meg a pirospaprikával. Azonnal engedd is fel két liter vízzel. Rakd bele a megtisztított és feldarabolt kakast, a zúzát, a taréjt, és az összes fűszert. Alacsony lángon főzd.
- Amikor félig készen van, tedd bele a sárgarépát és a fehérrépát felkockázva. Mielőtt készre főznéd, öntsd hozzá a vörösbort és az erőspaprika-krémet.
- Pirított tarhonyával, uborkával tálalhatod.
4. Fehérboros csirkemell
Hozzávalók:
- 2 db csirkemell
- 2 dl fehérbor
- 4 dl tejföl
- 2 ek mustár
- 2 db tyúkhúsleves kocka
- 10 dkg margarin
- 20 dkg trappista sajt
Így készítsd el:
- Szeleteld fel vékonyan a csirkemelleket, sózd és margarinon forgasd át, míg kifehéredik. Tedd őket tűzálló tálba. A maradék margarinon a többi hozzávalót, a sajt kivételével, forrad össze, majd öntsd a húsra.
- A végén szórd rá a a durván lereszelt sajtot, és középforró sütőben süsd aranybarnára.
- Rizzsel tálalhatod is.
Jó étvágyat!
Forrás, fotó: Ripost / Frisshíreink portál
Frisshíreink portál, a Te lapod! Keress, szörfölj, vedd a magad kezébe az irányítást!