a rejtélyes aszteroida olyan gyorsan pörög, hogy törmeléket dobál ki magából

A rejtélyes aszteroida olyan gyorsan pörög, hogy törmeléket dobál ki magából

A spanyolországi Universidad de Alicante bolygókutatóinak egy csoportja megállapította, hogy a Didymos aszteroida olyan gyorsan foroghat, hogy az egyenlítője közelében lévő törmeléket ledobálja magáról. Lehetséges, hogy az így kirepülő kövek álltak össze azzá az új asztreoidává, amelybe nemrégiben a DART űrszonda becsapódott.

Az Icarus című folyóiratban megjelent tanulmányukban a csoport leírja az aszteroida vizsgálatát, és elmagyarázza, hogy viselkedése miért lehet hatással más űrbeli objektumok tanulmányozásának módjára.

Mi mekkora.. / Ábra: NASA / Johhns Hopkins APL / BBC

Új aszteroida állt össze a lerepülő kődarabokból

A Didymos aszteroida tavaly sokat szerepelt a hírekben – feltehetően ez a szülője a Dimorphos aszteroida holdrészecskének, amely a NASA Double Asteroid Redirection Test (DART) nevű kísérletének tárgya volt – ahol a NASA egy tárgyat egy űrsziklának csapott, hogy kiderítse, ezzel el lehet-e téríteni a pályáját. Az ötlet az volt, hogy kiderítsék, ezzel egy nap megmenthetik-e a Földet attól, hogy egy sokkal nagyobb égitest becsapódjon. A projekt sikere azt sugallta, hogy a válasz igen, ami a NASA és a világ más űrügynökségei számára kollektív megkönnyebbülést jelentett – írja a Phys tudományos portál.

A korábbi elméletek szerint a Dimorphos a sokkal nagyobb Didymos aszteroidáról az űrbe repült törmelék miatt jött létre. Ahogy az anyagdarabok elpördültek, összegyűltek a közelben, és végül összeolvadtak, így alakult ki a Dimorphos. Ez az elmélet utal arra a lehetőségre, hogy a Didymosról még mindig lökődnek ki anyagokat. A kutatók a DART-projekt célpontjának kiválasztásával megbízott küldetésekből összegyűjtött adatok alapján tanulmányozták annak jellemzőit.

A Hera szállítja a megfejtést

A kutatócsoportnak eddig sikerült megmérnie az aszteroida méretét és tömegét, és legalább részben meghatározták az összetételét is. Azt is tudják, hogy a forgási sebessége olyan gyors, hogy ez segít megmagyarázni az aszteroida csúcsszerű alakját. A csoport az aszteroidáról eddig ismert adatokat betáplálta egy számítógépes modellbe, amely kimutatta, hogy elég gyorsan forog ahhoz, hogy anyagot lökjön ki a középső részéből.

Ha az anyag kilökődik, a kutatók szerint négy forgatókönyv lehetséges: az anyag egyszerűen visszahullhat az aszteroidára, kiszökhet az űrbe, megrekedhet az aszteroida körül keringve, vagy leszállhat a Dimorphosra. Szerintük az első lehetőség a legvalószínűbb. Megjegyzik, hogy biztosat csak azután tudnak mondani, hogy az Európai Űrügynökség Hera-szondája – amelyet a Dimorphos és a Didymos tanulmányozására küldenek – adatokat gyűjtött, és képeket küldött az aszteroidákról. A két aszteroida rejélye csak ezek feldolgozása után oldódhat meg teljesen.

Fotó: NASA / Johhns Hopkins APL / DLR

Forrás: Blikk / Frisshíreink portál

Frisshíreink portál, a Te lapod! Keress, szörfölj, vedd a magad kezébe az irányítást!

Exit mobile version