frisshireink logo
hunor magor

Az utolsó vacsora – Tádé

Jobbról balra haladva a harmadik apostol Szent Júdás Taddeus. Vigyázat! Nem tévesztendő össze az Iskarióti Júdással aki végül is elárulta Jézust a rómaiaknak.

Magyarosabban Tádé a becsületes neve. Róla a Magyar Katolikus Lexikonban ezeket lehet megtudni:

A Közel Keleten tevékenykedett, majd egyes források szerint Perzsiában halt vértanúhalált, mások szerint visszatért Jeruzsálembe, és ott. Amíg élt, vitte a hírt az embereknek, és innen származik egyik fő, neki tulajdonított tulajdonsága is.

Tádé lendületes, mozgalmas, kommunikációban erős. Bizony ilyen a Merkúr, ami viszont az Ikrek-ben van otthon. Az Ikrek a magyar hagyományban is igen jelentős, hiszen az egymást védő ikrek – Hunor és Magor a mondáink eredetéhez vezetnek. Milyen a  május végétől június végéig terjedő időszak?

Az ikrek jele:

ikrek jele

Tádéból sugárzik a lendület, jobbra lendül a keze, de balra néz és magyaráz. tádé

Közel a fény kiteljesedése, hiszen az ikrek vége egybeesik a nyári napfordulóval!

Érdemes megjegyezni, hogy a figurák hármasával szerepelnek a képen, négy csoportban három hónap. Tavasz, nyár, ősz és tél. Leonardo is tudta, mint annyi más ember a középkorban, hogy a teljesség időben is, térben is és a kereszténységben is benne van (persze más vallásokban is). Jézus emelkedik ki a 4 darab hármasból, hiszen ő a teljesség maga.

Híreink