CUKKINIS CSIRKEMELL SÁRGARÉPÁVAL, TEJSZÍNNEL

Kiváló nyári – és őszi étel ez a cukkinis csirkemell sárgarépával, tejszínnel. A tejszín nem nyomja el a zöldségeket, viszont nagyon jó ízt ad neki, miközben az egész könnyed marad.

Akár további köret nélkül is fogyasztható, a cukkinivel és a sárgarépával ez a csirkemell teljes értékű étel. De ha úgy tetszik, akkor bármilyen hagyományos köret, pl. rizs vagy akár tészta is nagyon jól illik hozzá. Az egyik képen kuszkusszal láthatod, mindenképpen próbáld ki úgy is – nemcsak az egyik legegyszerűbb köret, de ehhez a cukkinis csirkemellhez nagyon illik!

Cukkinis csirkemell recept sárgarépával, tejszínnel

    1. Először is tisztítsd meg a csirkemellet, és vágd ízlés szerint 2-3 szeletbe. Sózd és borsozd.
Szeletelt csirkemell sózva, borsozva
Tisztítsd meg a csirkemellet, vágd szeletekbe, sózd és borsozd
    1. A sárgarépát és a cukkinit vágd föl csíkokba, aprítsd fel a fokhagymát.

      Ízlés kérdése, hogy mekkora csíkokra vágod a cukkinit és a sárgarépát. Nagyon jól illik hozzá az apró (2-3 mm-es) csíkokra vágott, 8-10 cm hosszú zöldség.

 

Vágd csíkokra a sárgarépát

 

Vágd csíkokra a cukkinit

 

    1. Egy nagyobb serpenyőben pirítsd közepes lángon a csirkemelleket 2 ek. olívaolajban 6+6 percig mindkét oldalán. Ha kész, vedd ki egy tányérra.
Pirítsd meg a csirkemellet, és tedd egy tányérra
    1. Ugyanabba a serpenyőbe önts még 1 ek. olívaolajat, add hozzá a répát és a cukkinit. Így a zöldségek a csirkemell ízét is átveszik.
Párold meg a cukkinit és a répát
    1. Pirítsd közepes-nagy lángon, időnként forgatva 3 percig.
    2. 3 perc után add hozzá a fokhagymát, és pirítsd még 1 percig.
    3. 1 perc után adj hozzá ízlés szerint őrölt borsot és a provence-i fűszerkeveréket.
Add hozzá a fűszereket
    1. Még egy percig forgasd az egészet nagy lángon.
    2. Vedd le a tűzről, öntsd bele a tejszínt és keverd el.
Öntsd bele a tejszínt
    1. Add hozzá a paprikát, keverd el azzal is, és tedd vissza a tűzre.
    2. Forrald be, majd tedd bele a csirkemelleket.
Forrald be a tejszínes-zöldséges szószt
    1. 5 percig közepes lángon főzd még, a csirkemelleket egyszer-kétszer megforgatva, hogy jobban átvegyék a cukkinis szósz ízét.
Főzd még 5 percig a csirkelemellel

Cukkinis csirkemell tálalása

Ez a cukkinis csirkemell magában is kiváló étel. A zöldségek – cukkini és sárgarépa – ebben az esetben laza köretként működnek, és az egész étel a tejszínnel és a fűszerekkel nem is kíván feltétlenül köretet.

De ha köretet szeretnél, akkor szinte bármi megy hozzá, ami egy kicsit szószosabb ételhez jó lehet. Akár rizs, bármilyen tészta, vagy ahogy a bgevezetőben is ajánlottam, és az alábbi képen láthatod, a nagyon egyszerűen elkészíthető kuszkusz.

Cukkinis csirkemell sárgarépával, tejszínnel, kuszkusszal tálalva

Cukkinis csirkemell fűszerezése

Ez a fűszerezés egy kicsit franciás, de a pirospaprika és amúgy a tejszínes mártás is egy kis magyaros ízvilágot is varázsol az ételbe.

Ami a provence-i [ejtsd kb.: provanszi] fűszerkeveréket illeti, ezt ma már a legtöbb közepes vagy nagyobb élelmiszerüzletben lehet kapni. Általában majorannából, rozmaringból, kakukkfűből, oregánóból és levendulából áll, és úgy ahogy van jó ennek az ételnek. Próbáld meg beszerezni, hidd el, megéri!

HOZZÁVALÓK

  • 4 db fél csirkemell (kb. 1 kg)
  • 2 nagyobb sárgarépa (kb. 20-25 dkg)
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb cukkini (kb. 25-30 dkg)
  • 1 ek. provence-i fűszerkeverék
  • 1/2 tk. pirospaprika
  • 2-4 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
  • 2,5 dl tejszín
  • 3 ek. olívaolaj
  • Bors

ELKÉSZÍTÉS

  • Először is tisztítsd meg a csirkemellet, és vágd ízlés szerint 2-3 szeletbe. Sózd és borsozd.
  • A sárgarépát és a cukkinit vágd föl csíkokba, aprítsd fel a fokhagymát.
  • Egy nagyobb serpenyőben pirítsd közepes lángon a csirkemelleket 2 ek. olívaolajban 6+6 percig mindkét oldalán. Ha kész, vedd ki egy tányérra.
  • Ugyanabba a serpenyőbe önts még 1 ek. olívaolajat, add hozzá a répát és a cukkinit. Így a zöldségek a csirkemell ízét is átveszik.
  • Pirítsd közepes-nagy lángon, időnként forgatva 3 percig.
  • 3 perc után add hozzá a fokhagymát, és pirítsd még 1 percig.
  • 1 perc után adj hozzá ízlés szerint őrölt borsot és a provence-i fűszerkeveréket.
  • Még egy percig forgasd az egészet nagy lángon.
  • Vedd le a tűzről, öntsd bele a tejszínt és keverd el.
  • Add hozzá a paprikát, keverd el azzal is, és tedd vissza a tűzre.
  • Forrald be, majd tedd bele a csirkemelleket.
  • 5 percig közepes lángon főzd még, a csirkemelleket egyszer-kétszer megforgatva, hogy jobban átvegyék a cukkinis szósz ízét.

kemenytojas

Frisshireink.hu

Exit mobile version