frisshireink logo
dráma a boltokban, kártyavárként dől össze a kereskedelem

Dráma a boltokban, kártyavárként dől össze a kereskedelem

A boltokban vásárolva a bőrünkön érezzük az infláció jeges leheletét, a hónap végén kevesebb bankó figyel vissza ránk a pénztárcánkból, mint tavaly ilyenkor. Nem meglepő, hogy drasztikusan visszaesett a kiskereskedelmi üzletek forgalma is, főleg élelmiszerből, üzemanyagból és műszaki cikkekből vásároltak kevesebbet a magyarok – derült ki a KSH friss gyors tájékoztatójából.

A kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 10,1 százalékkal csökkent 2023. februárjában az előző év azonos időszakihoz képest.

Februárban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 8,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 14,5 százalékkal kisebb lett az értékesítés volumene.

2023. január–februárban a forgalom volumene 7,3 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál a naptárhatással kiigazítva.

Az Indexen is írtunk róla, hogy a jövő szerdai inflációs statisztikákból derülhet ki, hogy a legutóbbi, 25,4 százalékos áremelkedés, azon belül 43,3 százalékos élelmiszer-drágulás után hogyan alakultak márciusban a fogyasztói árak.

2023. februárban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva:

  • Az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 7,6, a gyógyszer-, gyógyászati termék-, illatszerüzletekben 2,7 százalékkal nőtt, míg a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 3,5, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 7,8, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben és a bútor-, műszakicikk-üzletekben 19-19 százalékkal csökkent.
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,1 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 13 százalékkal csökkent.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 14,5 százalékkal kisebb lett.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 0,6 százalékkal mérséklődtek.

A lábukkal szavaztak az emberek

Az adatokból látjuk, hogy drasztikusan csökkent a boltok forgalma, a kiskereskedelem forgalmának volumene 7,3 százalékkal csökkent. Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1310 milliárd forintot ért el 2023. februárjában.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 49 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 34 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2023. január–februárban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 6,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 12,2 százalékkal kisebb lett az értékesítés volumene.

Fotó: Shutterstock

Forrás: Index / Frisshíreink portál

Frisshíreink portál, a Te lapod! Keress, szörfölj, vedd a magad kezébe az irányítást!

Híreink