elkészült az eddigi legrészletesebb térkép a vénuszról, 85 ezer vulkán van rajt

Elkészült az eddigi legrészletesebb térkép a Vénuszról, 85 ezer vulkán van rajt

A NASA Magellán-űrszondájának adatait átnézve két amerikai kutató elkészítette azt a térképet, ami a Vénusz felszínének összes – eddig detektált – vulkánját ábrázolja.

A NASA nemrég kiadott egy jelentést, amely alapján úgy tűnik, aktív vulkán van a Vénusz felszínén. A bolygó iránt régóta érdeklődnek már a tudósok, az új információra azonban egy három évtizeddel ezelőtt befejezett küldetés adatainak átvizsgálása során derült fény. Most egy újabb érdekes adalék készült a bolygóval kapcsolatban.

Paul Byrne és Rebecca Hahn, az amerikai Washingtoni Egyetem bolygókutatói a NASA Magellán-missziójának adatai alapján elkészítették a Vénusz első olyan teljes térképét, ami a felszínen található 85 ezer vulkánt ábrázolja. Az űrszonda 1990 és 1994 között keringett a bolygó körül, és az általa gyűjtött adatokból nyerték ki a NASA tudósai a fentebb említett aktív vulkán jelenlétére utaló adatokat – írta az IFLScience.

© Rebecca Hahn / Washington University

Azt közölték, hogy a Vénuszon található vulkánok 99 százalékának átmérője kisebb mint 5 kilométer. A JGR Planets című tudományos lapban megjelent publikáció szerint a munkájuk a valaha készült legátfogóbb képet tartalmazza a bolygó vulkánjairól. A szakemberek úgy vélik, az anyag komoly segítség lehet a tudósoknak a bolygón zajló folyamatok megértéséhez.

A 85 ezres számot egyébként úgy érdemes nézni, hogy a Földön lévő vulkánok számáról csak becslések vannak, és a bolygónkon lévő aktív képződmények száma nagyjából 1350-et tesz ki. Mivel a Vénuszra teljesen más erők hatnak, és más folyamatok zajlanak a felszínén a mi otthonunkhoz képest, ott ez a szám valószínűleg jóval nagyobb.

A kutatók úgy vélik, a bolygón még 85 ezernél is több vulkán lehet. Hogy ez valóban így van-e, azt egy jövőbeni NASA-küldetés fogja kideríteni, ha a szervezet ismét szondát küld majd az égitesthez.

Forrás, fotó: hvg / Frisshíreink portál

Frisshíreink portál, a Te lapod! Keress, szörfölj, vedd a magad kezébe az irányítást!

Exit mobile version