4.9 C
Budapest

Észak-Korea nukleáris ellentámadási gyakorlatot szimulált tegnap

Dátum:

Összefoglaló:

Március 19-én Észak-Korea nagyszabású katonai gyakorlatot hajtott végre szárazföldi csapatok és repülőgépek részvételével, amely a külföldi erők elleni nukleáris ellentámadást szimulálta – ez a lépés a Pyongyang és szomszédai közötti feszültség eszkalálódásától való félelmet váltott ki. Antony Blinken amerikai külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy Észak-Koreának fel kell hagynia a nukleáris fegyverek megszerzésére irányuló törekvéseivel, különben a nemzetközi közösségtől való további elszigetelődést kockáztatja, miközben Japán további Patriot rakétavédelmi-rakétaindító állomásokat telepített déli szigeteire, Dél-Korea pedig „határozott” választ ígért, ha Észak-Korea provokálja. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ma rendkívüli megbeszéléseket tart a helyzetről, mivel mindkét fél egyre agresszívabb magatartást tanúsít

Teljes:

Március 19-én Észak-Korea katonai gyakorlatot hajtott végre, amely külföldi erők elleni nukleáris ellentámadást szimulált. A hivatalos Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) szerint a gyakorlatot Kim Dzsongun észak-koreai vezető vezette, és célja „a nukleáris elrettentő képesség megerősítése” volt

A gyakorlatot egy Pyongyang melletti kiképzőközpontban tartották, és szárazföldi csapatok, hadihajók, harci repülőgépek és több rakétaindító egység vett részt benne. A KCNA jelentése szerint „a gyakorlat célja az volt, hogy növelje a Koreai Néphadsereg stratégiai egységeinek harci képességeit… és növelje a tényleges háborúban való győzelembe vetett bizalmukat”

A gyakorlaton szimulált nukleáris csapásokat is végrehajtottak az ellenséges hajók és repülőgépek ellen, valamint légicsapásokat olyan célpontok ellen, mint például szigetek, hidak és part menti városok. Ezen kívül az ellenséges erőkkel vívott látszatcsatákat is tartottak, hogy az új taktikákat és fegyverzetet teszteljék. Kim Dzsongun emellett a hadgyakorlat során felszólította tisztjeit, hogy „alaposan készüljenek fel a harcra”

Bár Észak-Korea az évek során számos fenyegetést intézett ellenfelei ellen, elemzők úgy vélik, hogy ez a legutóbbi nukleáris ellentámadási gyakorlat a Pyongyang és szomszédai közötti feszültség eszkalálódását jelezheti. Ez különösen aggasztó, mivel a közelmúltban olyan hírek érkeztek, amelyek szerint Észak-Korea fő nukleáris telephelyén megnövekedett az aktivitás – beleértve a pletykákat, amelyek szerint a közelmúltban újraindult az urándúsítás.

Továbbá Antony Blinken amerikai külügyminiszter arra figyelmeztette  Észak-Koreát hogy fel kell hagynia a nukleáris fegyverek megszerzésével, különben a nemzetközi közösségtől való további elszigetelődést kockáztatja. Megismételte továbbá Washington elkötelezettségét amellett, hogy megvédi szövetségeseit Pyongyang bármilyen agressziójával szemben.

A legújabb fejleményre válaszul Japán további Patriot rakétavédelmi-rakétákat telepített déli szigeteire, míg Dél-Korea „határozott” választ ígért, ha Észak-Korea provokálná.  Eközben Kína – Pyongyang egyik legközelebbi szövetségese – nyugalomra szólította fel a feleket, miközben mind Washingtont, mind Szöult önmérsékletre szólította fel Észak-Korea provokatív akcióival szemben.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a tervek szerint a mai nap folyamán rendkívüli megbeszélést tart a helyzetről, hogy eldöntse, szükséges-e további lépéseket tenni Pyongyang növekvő katonai ambíciói ellen.  Mindenesetre úgy tűnik, hogy az Észak-Korea és a világ többi része közötti feszültségek még tovább fognak nőni, mivel mindkét fél egyre agresszívabb magatartást tanúsít.

Hír megosztása

Most népszerű

Hasonló hírek
Related

Háború óta először beszél Ukrajna és Kína.

Összefoglaló: ukrajnai elnök és a kínai elnök az orosz-ukrán konfliktusról...

Kínos pillanatok: Megalázták Fodor Zsókát az RTL Klub stúdiójában

A színésznő próbálta humorosan kezelni a helyzetet. Kellemetlen pillanatoknak lehettek...

Meghalt a szigetszentmiklósi akkumulátorgyárban történt tűz egyik sérültje

Március 14-én tűz keletkezett a szigetszentmiklósi, akkumulátor-újrahasznosítással foglalkozó üzemben. A...

„Egyetlen tonna ukrán gabona sem fog Lengyelországban maradni” – itt a megállapodás

Lengyelország és Ukrajna megállapodásra jutott az ukrán gabona tranzitjáról...