A szalonnával rakott krumpli sok-sok tejföllel és a tetejére pirított sajttal felejthetetlen egytálétel.
A rakott krumpli szalonnával rétegezve is mennyei fogás, amit gyerekek és felnőttek egyaránt szeretnek. Tegyél rá fehérborban melegített tejszín-tejföl keveréket, és szórd meg az egészet bőven reszelt sajttal!
Szalonnás rakott krumpli
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kg krumpli
- 25 dkg füstölt szalonna
- 15 dkg reszelt sajt
- 2.5 dl tejszín
- 2.5 dl tejföl
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csipet szerecsendió
- só
- bors
- vaj a tepsi kikenéséhez
- Előkészítési idő: 45 perc
- Elkészítési idő: 1 óra
Elkészítés:
A krumplit héjában főzd meg nagyjából fél óra alatt. Ha kész, tedd hideg vízbe, és hagyd kihűlni.
Közben a szalonnát kockázd fel, és olvaszd ki a zsírját. A tejfölt keverd össze a tejszínnel, nyomj bele egy gerezd fokhagymát, sózd, borsozd, fűszerezd egy kevés szerecsendióval, öntsd fel borral, és forrald össze.
Egy tepsit kenj ki vajjal. A krumplit hámozd meg, karikázd fel, és helyezz belőle egy réteget a tepsi aljára. Erre kanalazd rá a szalonna, a tejszínes szósz és a reszelt sajt felét, önts rá egy keveset a szalonna kisült zsírjából is, majd újabb réteg krumpli, szalonna, szósz és sajt következik. Így folytasd, amíg minden el nem fogy. A tetején sajt legyen. Alufóliával letakarva told 200 fokos sütőbe egy órára, amíg az ízei jól összeérnek. Az utolsó tíz percben vedd le a fóliát a tetejéről, hogy a sajt megpirulhasson.
Fotó: Kercsó Dorottya
Forrás: Femina / Frisshíreink portál
Frisshíreink portál, a Te lapod! Keress, szörfölj, vedd a magad kezébe az irányítást!