11.7 C
Budapest

Ferenc pápát kikosarazta gyermekkori szerelme, ezért lett pap

Dátum:

Jó néhány évvel ezelőtt látott napvilágot a hír, miszerint egy argentin nő bevallotta, ő volt Ferenc pápa fiatalkori szerelme. Az asszony azt mondta, Jorge Mario Bergoglio úgy döntött, hogy pap lesz, miután véget ért a románcuk. Sorozatunkban a hamarosan hazánkba látogató (április 28-30.) keresztény egyházfő életét mutatjuk be.

A vezetéknevét elhallgató, csak Amaliaként ismert hölgy elmondta, hogy Bergoglio és ő is 12 éves volt, Buenos Aires külvárosában, Floresben éltek. Azt mesélte, az akkor tinédzserré cseperedett fiú kijelentette: „Ha nem vehetlek feleségül, pap leszek.”

A pápa húga eközben azt mondta a brit The Guardiannak, hogy fivére korábban elárulta neki, nem szeretett volna a katolikus egyház feje lenni. María Elena Bergoglio, aki 12 esztendővel fiatalabb bátyjánál, azt is felfedte régebben, hogy az egyházfő attól félt, egy életen át tartó „végtelen magánnyal” kell majd szembenéznie. A húga a „love story” hírének felröppenését követően azt nyilatkozta, semmit sem tudott Ferenc pápa fiatalkori szerelmi életéről.

Ezzel szemben Amalia azt állította, valóban lehetett volna köztük valami, de a gyermekkori „romantika” elsorvadt a szülei ellenállása miatt. „Amikor fiatalok voltunk, írt nekem egy levelet, én pedig nem válaszoltam neki. Azt akartam, hogy eltűnjön a képből. Apám megütött, mert bátorkodtam írni egy fiúnak.”

„Nincs titkolni valóm, mivel ez egy gyerekek közötti dolog volt, és teljesen tiszta, ártatlan” – tárta nyilvánosság elé a tinédzserkori emléket.

Attól függetlenül, hogy nem élt valaki házasságban, adhat-e ebben a témában hiteles tanácsot? Erre valószínűleg a többség nemmel felelne. A papok azonban nem csupán a vallásos életmódra okítanak, hanem családi, illetve párkapcsolati gondokkal is fordulhatnak hozzájuk a hívek. Igaz, hogy nem élnek szerelmi életet és nincsenek gyermekeik, ám a tanulmányaik során a lelki vezetői feladatokra is felkészítik őket: hogyan adjanak tanácsot házastársaknak, szülőknek.

Ferenc pápa hét évvel ezelőtt kiadott egy 256 oldalas dokumentumot „Amoris Laetitia” avagy „A szerelem öröme” címmel – írja az Npr. Ebben arra szólítja fel a katolikus egyházat, hogy a szex, a házasság, a családtervezés és a válás kérdését kevésbé a dogmatikai jogra alapozva közelítse meg, inkább helyezze előtérbe az egyéni lelkiismeretet.

Azok számára is „hasznos” lehet az egyházfő kiadványa, akik nem élnek vallásosan. A lelkigondozás kérdései mellett Ferenc pápa a szexről, a kommunikációról, az elköteleződésről és általában a szerelemről is elmélkedik – és ahhoz képest, hogy a dokumentum írásakor a vallási vezető már 79 éves volt, nem mellesleg életre szóló cölibátusi fogadalmat tett, az írása világi, örök érvényű és meglepően gyakorlatias jó tanácsokkal látja el az olvasót.

10+1 hasznos tanács szerelemről és szexről az egyházfő megfogalmazásában

Szánjanak időt egymásra, még akkor is, ha elfoglaltak!

„A szerelemnek időre és térre van szüksége, minden más másodlagos.”

Néha csak hallgassa meg a társát!

„Ahelyett, hogy véleményt vagy tanácsot adnánk, meg kell bizonyosodnunk arról, hogy hallottunk mindent, amit a másik személy mondani szeretett volna.”

Fogadja el partnere hiányosságait!

„Nem számít, hogy visszatart-e, megzavarja-e a terveimet, bosszant-e azzal, ahogyan viselkedik vagy gondolkodik, vagy ha nem pontosan olyan, amilyennek én szeretném őt. A szerelemnek az aspektusa a mély együttérzés, amely teljes elfogadáshoz vezet. Elfogadjuk a másikat a világ részeként, még akkor is, ha nem úgy cselekszik, mint ahogy mi szeretnénk.””

Legyen nagylelkű a tökéletlenségeikkel

„Fel kell ismernünk, hogy mindannyian fény és árnyék összetett keveréke vagyunk.”

Soha ne feküdjön le dühösen: az ölelés segíthet

„Az a tanácsom, hogy soha ne érjen véget a nap anélkül, hogy békét kötne a családban.”

Próbálja meg szépnek és szerethetőnek találni a partnerét… Még akkor is, ha ő megnehezíti!

„Szeretni egy másik embert annyit tesz, mint a veleszületett szépsége és szentsége megtapasztalásának örömét, ami nagyobb, mint a saját szükségletek.”

Ne tartson haragot!

„Az ellenségeskedés szítása senkinek sem segít. Csak fájdalmat és elidegenedést okoz.”

Mondja: kérlek, köszönöm és elnézést!

„Ne fukarkodjunk ezeknek a szavaknak a használatával, hanem ismételjük őket nap mint nap.”

A bizalom kulcsfontosságú!

„Ez a szabadság, amely a függetlenséget táplálja, a nyitottságot a minket körülvevő világra és az új tapasztalatokra. Ez csak gazdagíthatja és bővítheti a kapcsolatokat.”

Ne feledje: a szeretet munkát igényel!

„Sokkal egészségesebb, ha reálisan viszonyulunk korlátainkhoz, hibáinkhoz és tökéletlenségeinkhez. Válaszoljunk a felhívásra: növekedjünk együtt, szeressük egymást és erősítsük meg az összetartozást, bármi történjék is.”

És törekedjen a jó szexuális életre! Ha másért nem is, legalább emiatt egy pillanatra rendben lesz az élete

„Isten maga teremtette a szexualitást, ami csodálatos ajándék a teremtményeinek” – írja Ferenc pápa. A szexet soha nem szabad csak egy személy örömére űzni, vagy oly módon, hogy a partnerét „használandó tárgyként” kezelje, továbbá mindig közös megegyezéssel kell történnie. És – amit többször is kifejt – a kölcsönös öröm: a szexualitás célja, hogy „hozzájáruljon a másik kiteljesedéséhez” – említi, de ebbe a „személyes elégedettség” is beletartozik – nem csak a partnernek kedvező önfeláldozó szolgálat.

Fotó: Northfoto

Forrás: Blikk / Frisshíreink portál

Frisshíreink portál, a Te lapod! Keress, szörfölj, vedd a magad kezébe az irányítást!

Hír megosztása

Most népszerű

Hasonló hírek
Related

Háború óta először beszél Ukrajna és Kína.

Összefoglaló: ukrajnai elnök és a kínai elnök az orosz-ukrán konfliktusról...

Kínos pillanatok: Megalázták Fodor Zsókát az RTL Klub stúdiójában

A színésznő próbálta humorosan kezelni a helyzetet. Kellemetlen pillanatoknak lehettek...

Meghalt a szigetszentmiklósi akkumulátorgyárban történt tűz egyik sérültje

Március 14-én tűz keletkezett a szigetszentmiklósi, akkumulátor-újrahasznosítással foglalkozó üzemben. A...

„Egyetlen tonna ukrán gabona sem fog Lengyelországban maradni” – itt a megállapodás

Lengyelország és Ukrajna megállapodásra jutott az ukrán gabona tranzitjáról...