20.3 C
Budapest

Fiatalabb vezető jöhet Putyin után, akit büntetőbíróság elé kell állítani a háborús bűnök miatt – Ukrán és német politikus vitatta meg Budapesten Ukrajna jövőjét

Dátum:

Nemzetközi büntetőbíróságnak kell ítéletet mondania Vlagyimir Putyin felett, még mindig győzhet Ukrajna és az Európai Uniónak támogatnia kell a leigázott országot minden erejével – hangzott el a Political Capital (PC) budapesti konferenciáján, melyen Ukrajna jövője, a Putyin utáni idők egyaránt témák voltak. A rendezvényre az ukrán parlament egy képviselője és egy EP-képviselő is hivatalos volt és bár a kormányt a KDNP-s Nacsa Lőrinc képviselte volna, a meghívás ellenére nem jelent meg.

Ha békéről beszélünk, legalább négyféle értelmezése van, az ukránoké mellett mást gondolnak a háború végéről az oroszok, az amerikaiak és a kínaiak is – erről beszélt a konferencián Bendarzsevszkij Anton külpolitikai szakértő, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója.

„Az oroszok békeértelmezése inkább egy ultimátum Ukrajna felé, az erő narratívája, az Egyesült Államok a nemzetközi biztonságot tartja elsődlegesnek és most már Kína is beszállt, ők a nukleáris eszkalációt kerülnék el. Egy biztos, nem hiba nélküli egyik megközelítés sem, jó eséllyel a háború után a hidegháborús állapotok térhetnek vissza” – fejtette ki angol nyelvű előadásában a szakértő, aki szerint jól látható: a putyini rezsim a Szovjetunió összeomlása előtti időket hozná vissza, de „ha megnézzük Oroszország történetét, háború, hódítás és összeomlás ciklusa ismétlődik„.

A szakértő szerint a következő orosz vezető lényegesen fiatalabb lesz, törvényszerű, hogy jöjjön az ifjabb generáció Putyin után. Ukrajnára még nagyon hosszú harc vár, de az idő nekik dolgozik, jelentette ki Bendarzsevszkij Anton.

„Milosevicset a saját kormánya állította bíróság elé, Vlagyimir Putyin háborús szerepét is bíróság előtt kell tisztázni és számítok rá, hogy a Nemzetközi Bíróság előtt ez előbb-utóbb megtörténik” – erről beszélt a Harkivból származó Maria Mezentseva, aki Ukrajnában 2020 óta parlamenti képviselő. Mezentseva úgy véli, a győzelem és a béke Volodimir Zelenszkij elnöksége alatt bekövetkezhet, nem Putyin sikertörténete lesz a háború. „Egyvalami azonban nagyon fontos: előbb van szükség az oroszok visszavonulására és csak utána jöhet a tűzszünet, ez fordítva nem megy” – jelentette ki.

Az orosz-ukrán konfliktusban az Európai Unió hangsúlyos szerepvállalását sürgette a német Viola von Cramon-Taubadel, zöldpárti EP-képviselő.

„A technikai, anyagi és katonai támogatások növelésére egyaránt szükség van, az Európai Unión áll, mekkora felelősséget vállalt. Extrém nehéz, hogy az emberek megértsék, hogy ez miért közös felelőssége Európának és miért fontos, hogy nem lokális, orosz-ukrán konfliktusként tekintsünk a háborúra, mert ez a közös jövőnk is. Európa komoly bajban lesz, ha nem sikerül Oroszországot teljes megadásra kényszeríteni” – fejtette ki Viola von Cramon-Taubadel.

Szintén a meghívottak között volt Tompos Márton momentumos politikus, aki leszögezte, Orbán Viktor nem egyenlő Magyarországgal, és magyarok tízezrei segítettek a bajban az ukrán menekülteken, vagyis a szolidaritás annak ellenére még mindig megvan, hogy a kormányzati kommunikáció mást sulykol.

Bár a meghívottak között, így a programban is szerepelt, a kormányt képviselő Nacsa Lőrinc KDNP-s politikus nem jelent meg a rendezvényen.

Az angol nyelven tartott konferenciát itt lehet visszanézni:

Fotó: Northfoto

Forrás: Blikk / Frisshíreink portál

Frisshíreink portál, a Te lapod! Keress, szörfölj, vedd a magad kezébe az irányítást!

Hír megosztása

Most népszerű

Hasonló hírek
Related

Háború óta először beszél Ukrajna és Kína.

Összefoglaló: ukrajnai elnök és a kínai elnök az orosz-ukrán konfliktusról...

Kínos pillanatok: Megalázták Fodor Zsókát az RTL Klub stúdiójában

A színésznő próbálta humorosan kezelni a helyzetet. Kellemetlen pillanatoknak lehettek...

Meghalt a szigetszentmiklósi akkumulátorgyárban történt tűz egyik sérültje

Március 14-én tűz keletkezett a szigetszentmiklósi, akkumulátor-újrahasznosítással foglalkozó üzemben. A...

„Egyetlen tonna ukrán gabona sem fog Lengyelországban maradni” – itt a megállapodás

Lengyelország és Ukrajna megállapodásra jutott az ukrán gabona tranzitjáról...