Télen sokkal többet kell azért tennünk és dolgoznunk, hogy az immunrendszerünket megerősítsük és karban tartsuk. A hangsúlyt mindenképpen a gyulladáscsökkentésre és az immunerősítésre kell helyeznünk.
Egy remek turmixitalt is készíthetünk sárgarépából, gyömbérből és kurkumából, amely antioxidánsbombaként működik és kiváló gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik.
Hozzávalók:
• 2-3 db sárgarépa
• 1 zeller
• 1 nagy alma
• 2-3 szelet ananász
• fél citrom
• egy ujjnyi gyömbér
• egy csipet őrölt bors és kurkuma
Elkészítése:
Hámozza meg a sárgarépát és a zellert, majd tegye egy turmixgépbe. Adja hozzá a feldarabolt almát, az ananászszeleteket, a fél citrom frissen facsart levét, a lereszelt gyömbért, illetve az őrölt fekete borsot és a kurkumát is. Turmixolja le és fogyassza egészséggel.
A sárgarépa nagyszerű karotinoidforrás, amely antioxidáns hatással rendelkezik. Ezen kívül káliumban és A-vitaminban is nagyon gazdag.
A legfrissebb hírek itt!
Az alma is nagyon sok antioxidánst tartalmaz. Ezek a vegyületek az immunrendszer megerősítését teszik lehetővé. Pektintartalma pedig az emésztés egészségét biztosítja. Az alma hatásos lehet székrekedés és hasmenés esetén is.
A zeller számos alapvető vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Olyan tápanyagokat, amelyeknek kiemelkedő szerepe van a gyulladás csökkentésében, a fogyásban, a koleszterinszint csökkentésében. Ezen kívül támogatja a máj egészségét és a kutatások azt mutatják, hogy az egyik leghatékonyabb zöldség a rákos betegségek ellen.
A gyömbér anyagcsere-fokozó hatással rendelkezik, ezen kívül kiemelkedő a gyulladáscsökkentő szerepe és még az emésztésre is pozitív hatást gyakorol.
A kurkuma a természet egyik legerősebb gyulladáscsökkentője, segít megvédeni a szervezetet a korai öregedéstől és a krónikus gyulladás által okozott betegségektől is.
A citrom segít a máj megtisztításában, nagyon hatékony az anyagcsere beindításában. Mindemellett segít tisztán tartani a bőrt. Igen magas a C-vitamin-tartalma, amely antioxidáns fokozottan vesz részt az immunrendszer megerősítésében.
A bors egy piperin nevű vegyületet tartalmaz, amely elősegíti a kurkuma jobb felszívódását és hasznosulását.