ismerje meg a hold kerülő űrhajósok csapatát, egyben az artemis program első legénységét! – fotók, videó

Ismerje meg a Hold-kerülő űrhajósok csapatát, egyben az Artemis-program első legénységét! – VIDEÓ

A NASA és a Kanadai Űrügynökség (CSA) bejelentette azt a négy űrhajóst, akik az Artemis II küldetésben az Orion űrhajó fedélzetén megkerülik a Holdat. Ez lesz az első legénységgel indított küldetés az Artemis-programban, amely megteremti a hosszútávú tudományos és felfedezői jelenlétet a Holdon.

Reid Wiseman, Victor Glover és Christina Hammock Koch NASA-asztronautáknak, valamint Jeremy Hansen CSA-asztronauta együttesen képviselik hitvallásunkat: E pluribus unum – Sokból egy. Együtt a felfedezés új korszakát indítjuk el a csillaghajósok és álmodozók új generációja, az Artemis-generáció számára” – mondta Bill Nelson, a NASA igazgatója. Norm Knight, a NASA Johnson űrközpontjának repülési igazgatója szerint pedig ez a legénység pontosan azt képviseli, aminek egy űrhajós alakulatnak lennie kell: nagy képességű és teljesítőképességű elszánt egyének keveréke, akik csapatként bármilyen próbatételre vállalkoznak.

Felkészült és elszánt emberek

Az Artemis küldetések révén az innovatív technológiák segítségével a NASA minden eddiginél többet fog felfedezni a Hold felszínén. Ebben együttműködnek majd kereskedelmi és nemzetközi partnerekkel, és létrehozzák az első hosszú távú jelenlétet a Holdon. Ezután a Holdon és a Hold körül szerzett ismereteket felhasználva teszik meg a következő óriási lépést, az első űrhajósok elküldését a Marsra.

A legénység beosztása a következő: Reid Wiseman parancsnok (47 éves), Victor Glover pilóta (46 éves), Christina Hammock Koch 1. missziós specialista (44 éves) és Jeremy Hansen 2. missziós specialista (47 éves). A körülbelül 10 napos Artemis II repülési teszt során az űrügynökség nagy teljesítményű Space Launch System rakétájával indítják el az Orion űrhajót, amely az életfenntartó rendszereket szállítja, és tesztelik az embereknek a mélyűrben való élethez és munkához szükséges képességeit és technikáit.

A repülés, amely a decemberben sikeresen befejezett, személyzet nélküli Artemis I. küldetésre épül, megnyitja az utat a Holdra, majd a Marsra irányuló hosszú távú emberi felfedező küldetések előtt írja a NASA közleménye.

Komoly tapasztalattal a hátuk mögött

Reid Wisemannek ez lesz a második űrutazása, korábban a Nemzetközi Állomás fedélzetén szolgált fedélzeti mérnökként a 2014 májusa és novembere között a 41-es expedícióban. A parancsnok már több mint 165 napot töltött a világűrben, ebből csaknem 13 órát űrsétákon töltött.

Ez a küldetés lesz Victor Glover második űrrepülése, korábban a NASA SpaceX Crew-1 űrhajójának pilótájaként szolgált, amely 2021. május 2-án, 168 nap űrrepülés után landolt. Az Expedition 64 űrállomás fedélzeti mérnökeként az űrállomáson tudományos vizsgálatokhoz, technológiai bemutatókhoz járult hozzá, és négy űrsétán vett részt.

Christina Hammock Koch szintén másodszor repül az űrbe az Artemis II küldetésen. Korábbban fedélzeti mérnökként szolgált az űrállomáson. Koch állította fel a leghosszabb női űrrepülés rekordját, összesen 328 napot töltött az űrben, és részt vett az első kizárólag nők által végrehajtott olyan űrsétán.

Jeremy Hansen Kanadát képviselve először repül az űrbe. A Kanadai Fegyveres Erők ezredese és egykori vadászpilóta űrkutatási alapdiplomát, majd fizikából mesterdiplomát szerzett. Kutatási témája a széles látómezejű műholdas nyomkövetés volt.

Az Artemis II. küldetés legénysége – Reid Wiseman parancsnok (47 éves), Victor Glover pilóta (46 éves), Christina Hammock Koch 1. missziós specialista (44 éves) és Jeremy Hansen 2. missziós specialista (47 éves) – az embereknek a mélyűrben való élethez és munkához szükséges képességeit és technikáit tesztelik. / Fotó: NASA

Ha minden a tervek szerint halad, az Artemis II misszió 2024 novembere körül fog indulni. Az út várhatóan körülbelül 10 napig tart, és a legénységet a Holdon túlra küldi, potenciálisan messzebbre, mint ahová ember a történelem során eljutott, bár a pontos távolságot még nem határozták meg. „A Holdon túli pontos távolság a felszállás napjától és a Holdnak a Földtől való relatív távolságától függ a küldetés idején” – közölte Kathryn Hambleton, a NASA szóvivője a CNN-nel. A Hold megkerülése után az űrszonda visszatér a Földre, hogy a Csendes-óceánon landoljon.

Az Artemis II várhatóan még ebben az évtizedben megnyitja az utat az Artemis III küldetés előtt, amelynek már a Holdrta való leszállás a célja. A küldetéshez szükséges technológia nagy részét, beleértve a Holdon való sétához szükséges szkafandereket és az űrhajósokat a Hold felszínére szállító leszállóegységet még fejlesztik. A NASA az Artemis III indításának dátumát 2025-re tűzte ki, de az űrügynökség főfelügyelője már azt mondta, hogy a késések valószínűleg 2026-ra vagy későbbre tolják a küldetést.

Fotó: NASA

Forrás: Blikk / Frisshíreink portál

Frisshíreink portál, a Te lapod! Keress, szörfölj, vedd a magad kezébe az irányítást!

 

Exit mobile version