4.9 C
Budapest

Japán 75 milliárd dolláros tervet jelentett be Kína elleni küzdelemre az Indo-csendes-óceáni térségben

Dátum:

Összefoglaló:

Fumio Kishida japán miniszterelnök nemrégiben bejelentett egy új, 75 milliárd dolláros tervet, amelynek célja a kínai jelenlét ellensúlyozása az indo-csendes-óceáni térségben olyan beruházások révén, amelyek célja a tagállamok közötti gazdasági lehetőségek javítása, ugyanakkor a tagállamok közötti biztonsági kapcsolatok erősítése. Mivel a több ázsiai csendes-óceáni ország közötti területi viták – köztük a Kínát érintő viták – miatt a feszültségek tovább nőnek, ez a kezdeményezés fontos szerepet játszhat a nagyobb stabilitás előmozdításában az egész térségben, mivel alternatív befektetési formát biztosít a külső erők számára e régiók gazdaságaiba, anélkül, hogy veszélyeztetné a szuverenitást és a biztonsági aggályokat.

Teljes:

Fumio Kishida japán miniszterelnök a közelmúltban új, 75 milliárd dolláros tervet jelentett be Kína növekvő jelenlétének ellensúlyozására az Indo-csendes-óceáni térségben. A lépés része Japán azon törekvésének, hogy megerősítse gazdasági és biztonsági kapcsolatait a térség országaival, például Indiával, Ausztráliával és Dél-Koreával. Kishida a bejelentést indiai látogatása során tette, ahol megvitatta a kormánya által tervezett további lépéseket a két ország közötti kétoldalú kapcsolatok javítása érdekében.

Kishida kijelentette, hogy az alapokat az Indo-csendes-óceáni térség országaiban megvalósuló infrastrukturális projektekhez nyújtott hitelekre és beruházásokra fogják felhasználni. Elmondta, hogy ezek a projektek segíteni fogják a „befogadó és rugalmas” gazdaságok kiépítését, amely minden érintett ország számára előnyös lesz. A japán miniszterelnök beszélt a Japán, India, Ausztrália és Dél-Korea közötti védelmi együttműködés megerősítéséről is, mondván, hogy ezeknek a nemzeteknek együtt kell működniük a térség békéjének és stabilitásának biztosítása érdekében.

A bejelentést India számos vezető tisztségviselője lelkesen fogadta. Rajnath Singh indiai védelmi miniszter megtapsolta Japánt az Indo-csendes-óceáni térség békéjének és stabilitásának biztosítása iránti elkötelezettségéért, és köszönetét fejezte ki, amiért Japán támogatja India saját kezdeményezéseit ebben a tekintetben.

Ez a hír egy olyan időszakban érkezett, amikor Kína és más országok között egyre nő a feszültség az olyan területek körüli viták miatt, mint Tajvan és a Dél-kínai-tenger. Miközben Kína növeli infrastrukturális projektekbe történő beruházásait az ázsiai-csendes-óceáni országokban, például Kambodzsában, Laoszban és Mianmarban – amelyek mind tagjai a pekingi Övezet és Út kezdeményezésnek -, Japán kezdeményezései segíthetnek ellensúlyozni a kínai jelenlétet.

Kishida ígérete Tokió elkötelezettségét jelzi a regionális stabilitás előmozdítása iránt az ázsiai-csendes-óceáni országokban azáltal, hogy különböző infrastrukturális projektekhez nyújt pénzügyi támogatást. Ezek a projektek nem csak gazdasági hasznot hoznának az országoknak, hanem a régió országai közötti biztonsági kapcsolatokat is erősítenék azáltal, hogy olyan környezetet teremtenének, amely a versengés vagy konfliktus helyett a kölcsönös együttműködésnek kedvez.

Hír megosztása

Most népszerű

Hasonló hírek
Related

Háború óta először beszél Ukrajna és Kína.

Összefoglaló: ukrajnai elnök és a kínai elnök az orosz-ukrán konfliktusról...

Kínos pillanatok: Megalázták Fodor Zsókát az RTL Klub stúdiójában

A színésznő próbálta humorosan kezelni a helyzetet. Kellemetlen pillanatoknak lehettek...

Meghalt a szigetszentmiklósi akkumulátorgyárban történt tűz egyik sérültje

Március 14-én tűz keletkezett a szigetszentmiklósi, akkumulátor-újrahasznosítással foglalkozó üzemben. A...

„Egyetlen tonna ukrán gabona sem fog Lengyelországban maradni” – itt a megállapodás

Lengyelország és Ukrajna megállapodásra jutott az ukrán gabona tranzitjáról...