-1.4 C
Budapest

Jó hír érkezett az áramszámlákról: befagyasztották az egyik elemét

Dátum:

A Magyar Közlöny szerint a kormány egy rendelettel átírta az áramszolgáltatásról szóló törvényt. Ez változik jövőre az áramszámlákon.

A veszélyhelyzetre és az Ukrajnában zajló háborúra hivatkozva módosította a kormány az áramszolgáltatásról szóló törvényt. A módosítás értelmében a jövő évi áramszámlák végösszege közel hasonló lesz az ideiekhez. Ennek oka pedig, hogy módosították a rendszerhasználati díjakra vonatkozó részt.

Mi is az a rendszerhasználati díj?

A villamos energia ára két tényezőtől függ: attól, hogy melyik árszabást választjuk (A1, B alap, stb.), illetve attól, hogy melyik hálózati elosztó cég látja el árammal az adott környéket. A végső ár szintén két tételből áll össze: a rendszerhasználati díjakból és az energiaárból. Utóbbit kaphatjuk rezsicsökkentett és lakossági piaci áron – attól függően, mennyi áramot használunk -, utóbbi árát pedig egy törvény szabályozza. Ezt módosították most. Vagyis a rendszerhasználati díj is tulajdonképpen egy hatósági ár, ami tartalmazza a szállításához, az üzemeltetéséhez, illetve a villamos energia méréséhez kapcsolódó árakat.

Ez módosul a rendszerhasználati díjakkal kapcsolatban

A kormány úgy döntött, hogy az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében módosítják a villamos energiáról szóló törvényt. A döntés értelmében 2023. január 1. és 2023. december 31. közötti időszakban a villamos energia rendszerhasználati díjakat a következőképp kell megállapítani: a díjmegállapítás nem eredményezheti a lakossági fogyasztók által fizetendő rendszerhasználati díjak növekedését.

 

Mit jelent ez pontosan?

A gyakorlatban annyit, hogy befagyasztották a jelenlegi rendszerhasználati díjakat. Vagyis a 2023-ban alkalmazható árak nem lehetnek magasabbak a mostaniaknál. Az pedig, hogy most mennyit fizetünk az áram „házhoz szállításáért” itt olvasható el részletesen, de egy példát mi is mutatunk:

 

Hálózati elosztó A1-es árszabás B Alap árszabás (éjszakai áram)
Észak- és Dél-Dunántúl, E.ON, Opus Titász Zrt. Rezsicsökkentett ár Rezsicsökkentett ár
Áram ára (Ft/kWh) 4,39 Ft 2,34 Ft
Rendszer-használati díj Elosztói alapdíj 120,5 Ft 39,5 Ft
Elosztási és átviteli díj 23,4 Ft 16,18 Ft
Áfával növelt elosztói alapdíj 153,03 Ft 50,16 Ft
Áfával növelt Ft/kWh árak 35,293 Ft 23,52 Ft

Forrás: Ripost / Frisshíreink portál
Frisshíreink portál, a Te lapod! Keress, szörfölj, vedd a magad kezébe az irányítást!

Hír megosztása

Most népszerű

Hasonló hírek
Related

Ha a teknős jön, a forgalom leáll – Galápagoson is járt Korányi G. Tamás

Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő ezúttal Ecuadort és a...

Heves orosz támadás érte Herszon városát

A dél-ukrajnai Herszon városát újabb heves orosz támadást érte,...

KIMszámíthatatlan! – Depressziós, sír és italba menekül az észak-koreai diktátor: „Iszik, de rengeteget, mint a gödény, úgy nyeli”

Nyilvánosan sírva fakad, megállás nélkül iszik a kapuzárási pánikban...

Kimondta Koholák Alexandra: “Nekem sosem voltak barátaim” – VIDEÓ

Elvan a saját világában. Koholák Alexandra volt a Reggeli vendége,...
%d bloggers like this: