0.7 C
Budapest

Keményen piált a Dallas forgatása közben Jockey, de megmentett két színészt – 45 éves a legendás sorozat: tudta, hogy eredetileg teljesen más címe lett volna?

Dátum:

Minden idők egyik legsikeresebb műsora volt a Dallas, amelyet az Egyesült Államokban éppen 44 éve mutattak be, ott 1978. április 2-ától 1991-ig futott.

Nálunk csak a rendszerváltás után, 1990. de­cember 28-án volt látható az első rész és utána minden péntek este a tévé előtt ültek a családok, hogy lássák Jockey Ewing és famíliája történetét. Az évforduló kapcsán olyan érdekességeket gyűjtöttünk össze, amelyeket kevesen tudnak a legendás sorozatról.

Más címe lett volna

A forgatókönyvíró, David Jacobs eredetileg a Houston címet adta a sorozatnak, ám a gyártó igazgatója ezt Dallasra módosította. Ugyanis a Kennedy-gyilkosságról elhíresült város neve figyelemfelkeltőbb volt.

Átkeresztelt nevek

A szereplők közül kettőt is átkereszteltek a szinkronban John Ross J.R.-ból lett Jockey a jobb hangzás miatt, Sue Ellenből pedig Samantha, mert a szúként ismert rovarra hasonlított.

Valódi farm volt

A Ewing család otthona, Southfork egy valódi texasi farm volt, a Duncan Acres, csak bérbe vették a filmeseknek. Ám a rajongók özönlöttek a házhoz, amit a család nem bírt elviselni, ezért eladták és azóta Dallas-múzeumként működik.

12-13 o Dallas1-GettyImages A Southfork Ranch valójában egy igazi farm volt, amit béreltek a sorozat készítői / Fotó: GettyImages

Ellie kirúgatta az utódját

Az Ellie-t játszó Barbara Bel Geddes 1984-ben hagyta ott a sorozatot, mert kevesellte a fizetését. Donna Reed vette át a helyét, de amikor Bel Geddes 1985-ben úgy döntött, hogy visszatér, Reedet kirúgták miatta. Hiába perelt a színésznő, 1986-ban elhunyt.

Jockey megmentette kollégáit

Larry Hagman két kollégáját is megmentette a kirúgástól. A Samathát alakító Grayt túlzott fizetési igénye miatt küldték el, de Hagman azt mondta, nélküle ő sem folytatja. A Ray Krebbst megformáló Steve Kanaly karaktere „elfáradt”, de kollégája kitalálta, legyen Jock Ewing törvénytelen fia, így ő is maradhatott.

Bobby visszatérése

Amikor a produkció azt szerette volna, hogy Patrick Duffy térjen vissza a sorozatba, a színész felesége találta ki, ezt csak úgy lehetne megoldani, hogy az általa alakított Bobby halálát Pamela csak álmodta.

Hagman a rekorder

Csupán Larry Hagman (Jockey) szerepelt mind a 357 epizódban, Ken Kercheval (Cliff Barnes) 342-ben, rajtuk kívül Patrick Duffy (Bobby), Linda Gray (Samantha) és Steve Kanaly (Ray Krebbs) voltak, akik az első és az utolsó részben is játszottak, de ők több „szünetet” is tartottak a kezdet és a vég között.

Káros szenvedély

A Jockey-t alakító Larry Hagman unatkozott a forgatáson, ezért italozott munka közben is. Bevallása szerint napi öt üveg pezsgőt is felhajtott. Alkoholizmusa miatt 1995-ben májátültetésen esett át rákja miatt. 2012-ben, 81 évesen bekövetkezett halálához azonban nem ez vezetett: torokrák és szövődményei miatt hunyt el.

Elvakult rajongók

Itthon is fantasztikus sikert aratott az MTV 1-en vetített sorozat. A rajongók Jockey magyar hangját, Kránitz Lajost többször megfenyegették karaktere gonoszsága miatt. Ismert italozós játék volt a „dallaszozás”. A részt vevő nézőknek tévézés közben az volt a feladatuk, hogy ahányszor (jó sokszor) a képernyőn isznak, ők is legurítsanak egy pohárkával.

Friderikusz Show

1993-ban a Friderikusz Show vendége volt Larry Hagman. A producer Dömsödi Gábor megtudta, a színész Prágában nem érzi jól magát és Budapestre jön. Megfigyelték a repteret, a pályaudvarokat, a szállodákat, végül megtalálták. Jockey megformálója vállalta a műsort, mert tetszett neki, hogy itt imádják. Minden idők legnézettebb magyar műsora lett, több mint 6 millióan látták.

Fotó: Getty Images

Forrás: Blikk / Frisshíreink portál

Frisshíreink portál, a Te lapod! Keress, szörfölj, vedd a magad kezébe az irányítást!

Hír megosztása

Most népszerű

Hasonló hírek
Related

Háború óta először beszél Ukrajna és Kína.

Összefoglaló: ukrajnai elnök és a kínai elnök az orosz-ukrán konfliktusról...

Kínos pillanatok: Megalázták Fodor Zsókát az RTL Klub stúdiójában

A színésznő próbálta humorosan kezelni a helyzetet. Kellemetlen pillanatoknak lehettek...

Meghalt a szigetszentmiklósi akkumulátorgyárban történt tűz egyik sérültje

Március 14-én tűz keletkezett a szigetszentmiklósi, akkumulátor-újrahasznosítással foglalkozó üzemben. A...

„Egyetlen tonna ukrán gabona sem fog Lengyelországban maradni” – itt a megállapodás

Lengyelország és Ukrajna megállapodásra jutott az ukrán gabona tranzitjáról...
%d