„Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!” ‒ mostantól ne lepődjünk meg, ha ezzel a kifejezéssel találjunk magunkat szembe a boltok polcain sorokozó ételek csomagolásain, ugyanis két napon belül hatályba lép az agrárminiszter rovarfehérjés ételekről szóló rendelete.
Mint, ahogyan azt már korábban hallani lehetett, az Európai Bizottság úgy döntött, a lisztbogár után, mostantól a házi tücsök is azok közzé a rovarok közzé tartozik, amelyek ezentúl forgalomba kerülhetnek élelmiszerként vagy élelmiszer-összetevőként. A Magyar Közlényben kedden kiadott rendelet arra vonatkozik, hogy ha az új élelmiszerek tartalmazzák a felsorolt rovarokat vagy azoknak lárváját, akkor azt jól látható módon fel kell tüntetni a csomagolásokon.
A rendelet a kihirdetést követően három napon belül kerül hatályba, tehát március 24, péntektől már ne lepődjünk meg, ha hasonló feliratot olvasunk a vásárolni kívánt élelmiszerek csomagolásán:
Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!
A szöveget a most megjelent rendelet szerint ezentúl a nem előrecsomagolt élelmiszeren is jól látható módon — a szabály szerint legalább a termék megnevezésére használt betűmérettel megegyező betűmérettel —fel kell tüntetni, amennyiben az élelmiszerek tartalmazzák a rovar valamilyen részeit. Kiemelik, hogy az online elérhető és a boltban árult, előre csomagolt élelmiszerekre is vonatkozik az új szabály.
Valamint azt hangsúlyozzák a kiadott közleményben, hogy a rovarfehérjét tartalmazó élelmiszereket forgalomba hozataluk során a vásárlók számára elkülönített módon kell kihelyezni.
Arról, hogy a rovarfogyasztás hogyan lehet képes fellépni az élelmiszerválság ellen és milyen hatással lehet a magyar fogyasztókra, egy szakértő segítségével ebben a cikkben értekeztünk:
Fontos: a szigorítás nem érinti a bíbortetűs, pajzstetűs ételeket
Nem teljesen új keletű dolog a rovarok fogyasztása Magyarországon, még ha nem is tudunk róla. Eddig is találkozhattunk rovarok származékával különböző ételekben. Még ha elsőre nem is gondolnánk, de a gyümölcsjoghurtokban és a színes bevonattal rendelkező csokoládés készítményekben fordulnak elő ezek a termékeket, ugyanis gusztusosnak tűnő piros színt, nem a gyümölcsöktől nyerik az ételek, hanem a kármin nevű színezőanyagtól, ami bizony a bíbortetű kivonata.
Fotó: Illusztráció: Northfoto
Forrás: Blikk / Frisshíreink portál
Frisshíreink portál, a Te lapod! Keress, szörfölj, vedd a magad kezébe az irányítást!