két új fekete lyukat is felfedeztek, amelyek félelmetesen közel vannak a földhöz

Két új fekete lyukat is felfedeztek, amelyek félelmetesen közel vannak a Földhöz

A technika fejlődésének és a világegyetemről való tudásunk folyamatos bővülésének köszönhetően szinte már minden hétre jut egy izgalmas felfedezés a minket körülvevő világról.

Most éppen az tartja lázban a tudósokat és a csillagászat rajongóit, hogy két új fekete lyukat is felfedeztek, melyek a Föld helyzetéhez viszonyítva az eddigi legközelebbiek. A csillagászok szerint azonban nem csak ettől különlegesek.

A nem mindennapi felfedezést az Európai Űrügynökségen (ESA) tették: a létesítmény Gaia nevezetű űrszondája két új fekete lyukat is észlelt a Föld szomszédságában, melyek a Gaia BH1 és Gaia BH2 neveket kapták.

A space.com azt írja, hogy a Gaia BH1 mindösszesen 1560 fényévre található a Földtől az Ophiuchus csillagkép irányában, a Gaia BH2 pedig egy kicsit távolabb, 3800 fényévre a Centaurus csillagképben. Ez lehet, hogy a laikusoknak nem mond sokat, leegyszerűsítve azonban annyit tesz, hogy ezek az eddigi legközelebbi fekete lyukak, amelyeket észleltek.

Az oldal szerint azonban van egy másik különlegessége is az újonnan felfedezett két fekete lyuknak, mégpedig az, hogy a szokásostól eltérően a körülöttük keringő csillagok kifejezetten távol helyezkednek el tőlük. További érdekesség, hogy általánosságban a fekete lyukakat az általuk kibocsátott rádió- és röntgensugárzás alapján „mérik be”, a Gaia BH1 és Gaia BH2 észlelésének az esetében ez nem így volt, hiszen sokkal nehezebben bukkantak rá.

Sejtettük, hogy létezhetnek fekete lyukak szélesebb rendszerekben is, de nem voltunk biztosak abban, hogy hogyan keletkezhettek. Felfedezésük azt jelenti, hogy át kell alakítanunk a kettős csillagrendszerek fejlődéséről szóló elméleteinket, mivel még nem világos, hogyan alakulnak ki ezek a rendszerek

mondta Kareem El-Badry, a massachusettsi Harvard–Smithsonian Center for Astrophysics és a németországi Max-Planck Csillagászati Intézet munkatársa.

Fotó: Illusztráció – Pixabay

Forrás: Ripost / Frisshíreink portál

Frisshíreink portál, a Te lapod! Keress, szörfölj, vedd a magad kezébe az irányítást!

Exit mobile version