A sűrű szlovén bableves, vagyis a jota kolbásszal, krumplival és savanyú káposztával együtt fő.
A szlovén bableves, vagyis a jota igazi kiadós fogás, ami után másodikra már nem is lesz szükség. A bab, a kolbász, a krumpli és a savanyú káposzta mennyei egyveleget alkotnak együtt. Tálald ropogós, friss kenyérrel.
Szlovén bableves (jota)
Hozzávalók 4 személyre
- 40 dkg savanyú káposzta
- 20 dkg füstölt kolbász
- 4 közepes krumpli
- 4 babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 hagyma
- 1 doboz vörösbabkonzerv
- 1 csokor petrezselyem
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál pirospaprika
- só
- bors
- olaj
- Előkészítési idő: 25 perc
- Elkészítési idő: 40 perc
Elkészítés:
A hozzávalókat készítsd elő. A krumplit hámozd meg, és vágd kockákra, a hagymát és a fokhagymát aprítsd fel. A kolbászt tíz percre áztasd hideg vízbe, majd húzd le a héját, és vágd karikákra. A káposztát csepegtesd le, ha túl savanyúnak érzed, mosd át.
A hagymát olajon párold üvegesre, majd add hozzá a fokhagymát is, és így pirítsd egy-két percig. Ezután húzd le a tűzről. Keverd a hagymás alaphoz a pirospaprikát, az őrölt köményt és a borsot, majd forgasd bele a krumplit is. A babkonzervet levével együtt öntsd a krumplihoz. Add hozzá a káposztát is, öntsd fel vízzel, sózd meg, tedd bele a babérleveleket, és forrástól számítva fél óra alatt kis lángon főzd össze az egészet. Félidőben jöhet bele a kolbász is. A sózással vigyázz, folyamatosan kóstolgasd, mert a kolbász is sós. A végén szórd meg aprított petrezselyemmel. Tálald friss kenyérrel.
Jó étvágyat!
Forrás, fotó: Femina / Frisshíreink portál
Frisshíreink portál, a Te lapod! Keress, szörfölj, vedd a magad kezébe az irányítást!