14.4 C
Budapest

Kormány: nem veszélyes vírusszempontból a szeptemberi iskolakezdés

Dátum:

György István, az oltási munkacsoport vezetője a harmadik oltásról és a delta variáns terjedéséről is beszélt egy lapinterjúban.

A harmadik oltás lehetőségét Európában Magyarország biztosította elsőként, az időpontfoglalás a harmadik oltásra gördülékenyen zajlik – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

A lap pénteki számában György István kifejtette: a harmadik oltás beadására azért van szükség, mert a vírus új mutációinak, így a delta variánsnak a terjedése rendkívül gyors. A harmadik oltás főleg az idősek számára lehet fontos, akiknél lassabban alakul ki az immunitás, valamint a krónikus betegek csoportjában – emelte ki.

Tájékoztatása szerint a harmadik oltásra a háziorvosoknál is lehet jelentkezni, valamint a központi oltóhelyeken – országszerte 78 kórházban – zajlik a vakcinák beadása. A szakértők szerint a harmadik oltás beadásának nincs egészségügyi kockázata, így bárki, aki igényli, megkaphatja.

Elmondta, hogy

a főszabály szerint a keresztoltás ajánlott,

tehát akik korábban mRNS-vakcinát kaptak, azok most vektorvakcinát vagy elölt vírusos oltást kapnak, de orvosi ajánlásra ettől el lehet térni. Természetesen továbbra is elutasíthatja mindenki a számára nem szimpatikus oltóanyagot, ha akarja – jegyezte meg.

Beszámolt arról, hogy gördülékenyen zajlik az időpontfoglalás. Amennyiben valaki nem kap azonnal időpontot, egy másik oltópontra is bejelentkezhet, mert

a harmadik oltás nem lakóhelyhez kötött.

Eddig mintegy 83 ezren regisztráltak és 75 ezren már meg is kapták a harmadik vakcinát.

Az államtitkár a baloldal oltásellenes kampánya részeként minősítette azt a felvetést, hogy a kínai vakcina nem nyújt megfelelő védettséget az időseknek. Rámutatott: az idősebbeknél előfordulhat, hogy lassabban alakul ki az immunitás a szervezetükben, de ez nem vakcinafüggő. Százszázalékos védettség sajnos egyetlen oltás esetében sincs, de a harmadik dózis után minimálisra csökkenthető annak a valószínűsége, hogy valakinél súlyos megbetegedés alakuljon ki – hangsúlyozta.

Az államtitkár cáfolta, hogy a szeptemberi iskolakezdés veszélyt jelentene, mivel Magyarországon az egyik legmagasabb a diákok átoltottsága. A 12-15 évesek oltására már június közepe óta lehet regisztrálni és időpontot foglalni, és az oltóhelyek egész nyáron nyitva vannak. Már közel 200 ezer 12-17 év közötti fiatalt regisztráltak a szülők, és több mint 80 százalékuk meg is kapta az oltást.

Hozzátette, ugyanakkor

indítanak egy külön akciót: augusztus 30-án és 31-én, valamint szeptember 2. és 3. között oltás lesz

– immár az iskolákban, ahol minden gyermeket el tudnak érni.

Szólt arról is, hogy a határon túli régiókból eddig mintegy húszezren kaptak oltást, nagyjából kilencven százalékuk kárpátaljai jelentkező volt. Az ukrán határon nagyságrendekkel meghaladja az érdeklődés a többi szomszédos ország átkelőinél tapasztaltat. Közlése szerint folyamatosan figyelik az igényeket, és azoknak megfelelően növelik vagy csökkentik az oltóponti kapacitásokat.

Elmondta, júliusban mind az öt oltóbusz a határ menti oltóhelyeken volt, de most visszairányítják őket a hátrányos helyzetű településekre. Minden esetben az oltást igénylők számának megfelelően, rugalmasan reagálnak – jelentette ki.

György István felhívta a figyelmet ara, hogy minden beoltott megkapja az unió zöldkártyáját, amin természetesen fel van tüntetve a harmadik vakcina típusa és az oltás ideje, azonban az adott ország határozza meg, hogy ezt miként fogadja el. Egyes tagállamok továbbra is PCR-tesztet kérnek az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett vakcinák esetében – jelezte. Hozzátette: a tagállamok akár naponta változtathatják a szabályokat, ezért ajánlott a kiutazás előtt a külügyi szolgálat honlapján tájékozódni, ahol pontosan elérhetők a beutazáshoz szükséges információk.

Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan
Forrás: Infostart.hu

Hír megosztása

Most népszerű

Hasonló hírek
Related

Háború óta először beszél Ukrajna és Kína.

Összefoglaló: ukrajnai elnök és a kínai elnök az orosz-ukrán konfliktusról...

Kínos pillanatok: Megalázták Fodor Zsókát az RTL Klub stúdiójában

A színésznő próbálta humorosan kezelni a helyzetet. Kellemetlen pillanatoknak lehettek...

Meghalt a szigetszentmiklósi akkumulátorgyárban történt tűz egyik sérültje

Március 14-én tűz keletkezett a szigetszentmiklósi, akkumulátor-újrahasznosítással foglalkozó üzemben. A...

„Egyetlen tonna ukrán gabona sem fog Lengyelországban maradni” – itt a megállapodás

Lengyelország és Ukrajna megállapodásra jutott az ukrán gabona tranzitjáról...
%d bloggers like this: