Ma már mindentől fogyhatsz, el sem fogod hinni!

Példának okáért nézzük meg a szalonnát, mint a modern kori diéta egyik fő alkotoelemét!

Hogyan építhető be a szalonna, vagy sonka, vagy bacon a fogyókúrába?

Egyre több szuper- és turbódiétáról lehet olvasni, naponta nyilatkoznak hollywoodi sztárok, hogy milyen rendhagyó étkezési szokásokkal tartják formában magukat. Mivel szinte mindenki másra esküszik, nem nehéz elveszíteni a fonalat: tulajdonképpen miből és mennyit érdemes enni. Gondoltunk egy merészet, és utánajártunk, hogy a fogyókúrával első hallásra nehezen összepárosítható bacon hogyan illeszthető be egy egészséges étrendbe.

Fogy egészségesen, tudatosan Judittal!

Először is kezdjük a számokkal! 100 gramm 12,5 gramm fehérjét és 39,2 gramm zsírt tartalmaz. És ami talán fogyókúra szempontjából a legfontosabb: egy dekányi szalonna 407 kalóriát rejt. Mielőtt rosszul lennénk a táplálék magas zsírtartalmától, eláruljuk, miért is fontos a szervezetünk számára a zsír. Nemcsak a sejtmembránok felépítésében és a hormonrendszer normális működésében játszik szerepet, az idegrendszerünk működéséhez is szükségünk van rá. Sőt, több olyan vitamin (A, D, E, K) is van, melyek zsírban oldódnak. A túlzott zsírbevitel azonban káros a szervezetünknek: nemcsak elhízást, hanem szív- és érrendszeri betegségekhez is vezethet.

Arányok

A legfontosabb a megfelelő arányok megtalálása. Igaz ugyan, hogy a fogyókúrázóknak nem feltétlenül ajánljuk, hogy napi háromszor fogyasszanak bacont, kis mennyiségben akár napi gyakorisággal is ehetünk, például ha a levesünkhöz feltétként párosítjuk egy szál pirított bacont, vagy egy saláta tetejére morzsolunk egy kevés ropogósra sütött császárszalonnát. Ha pedig a tojásos reggeli megszállottjai vagyunk, néha ahhoz is biggyeszthetünk egy-két szál szalonnát, hiszen a gazdagabb reggeli a kevésbé szigorú diétáknál megengedett

Nemcsak a mennyiség, az időpont is lényeges

Ha kalóriában bővelkedő ételt szeretnénk enni, érdemes inkább a nap első felében, de semmiképp sem este hat után elfogyasztanod. Reggel, a nap elindításához energiára van szükségünk, ezért ekkor indokolt is a kalóriabevitel, főleg, hogy még előttünk az egész nap, hogy elégessük a megevett energiát. Ha fizikálisan megterhelőbb napokat élünk (akár munkánk, akár sportos életmódunk miatt), nyugodtan ehetünk a szokásosnál picivel többet, ha viszont mozgásban szegény életvitelünk van, csak ritkábban (heti egy-két alkalommal) engedjük meg magunknak a szénhidrátban, cukorban és zsírban bővelkedő ételeket.

Nem kell feladnod a normális életmódodat! Fogyj, erősödj, gyógyulj, mindezt, áldozatok nélkül!

Van, aki csakis a baconre esküszik

Vannak olyan megszállott baconrajongók is, mint Grant Petersen, aki egy könyvet szentelt annak (Eat Bacon, Don’t Jog, vagyis Egyél bacont és ne mozogj), hogy szerinte miért érdemes a szalonnát választani egyik legfőbb táplálékunknak, a hosszú ideig tartó kocogást és edzést pedig lehetőség szerint elhanyagolni, és helyette inkább a rövid, magas intenzitású mozgásformákat választani. Petersen a böjtölésre is rendhagyóan tekint, az ő értelmezésében az a jó koplalás, ha 24 órán át csak zsírt (például bacont, kókuszolajat, sajtokat, cukormentes tejszínt, vajat, zsíros húst) eszünk.

Szalonna minőségi kérdés

Bármilyen élelmiszerről is legyen szó, fontos, hogy a lehetőségeink szerinti legjobb minőségű alternatívát válasszuk!

Karanten.com, a Te lapod! Keress, szörfölj, vedd a magad kezébe az irányítást!

Fotó: Pixabay

Forrás: Karantén.com