Az ausztrál kutatók szerint érdemes lenne az agyban lévő fehérjékre koncentrálni, az egyensúly fenntartásával ugyanis megelőzhető lehet a demencia.
A demencia korunk egyik népbetegsége, amely károsítja a memóriát és a döntéshozatali készséget is. Egy új, a Molecular Psychiatry című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azonban a demencia megelőzhető lehet, ha sikerül eltávolítani az azt előidéző fehérjecsomókat.
Az ausztrál Queensland Brain Institute kutatói arra jutottak, hogy két kulcsfontosságú enzim kapcsolatára fókuszálva megelőzhető lehet a demencia. Ehhez a fyn nevű enzimet, valamint a tau-fehérjét vizsgálták. A szakemberek azt az agyi területet vizsgálták, amely a frontotemporális demenciát okozza. Ez az agyi rendellenesség akkor alakul ki, amikor a homlok- és a halántéklebeny egyes részei megsérülnek. Ez hatással lehet a viselkedésre és a mozgásra is.
A kutatócsoport két vezetője, Frederic Meunier és Ramón Martínez-Mármol arra jutott, hogy a tanulásban és a memóriában is szerepet játszó fyn akkor aktiválódott, amikor megállt a szinapszisokban (két idegsejt közötti vonalon).
Ezek az enzimek az aktiválódásuk során nyitott szerkezetté válnak, olyanná, mint egy nyíló virág. Ezzel lelassul a mozgásuk, majd csoportokba szerveződnek, végül szétválnak és a folyamat újra elindul. A probléma akkor kezdődik, ha az egyensúly felborul, és túl kevés vagy túl sok ilyen csomó keletkezik. Előbbi azért baj, mert nehezíti a tanulást, utóbbi esetben pedig demencia állhat be.
A szakemberek szerint ezért a jövőbeni terápiáknak ezekre a fehérjékre kellene koncentrálniuk, az egyensúly fenntartásával ugyanis megelőzhetővé válik ez a fajta demencia.
Forrás, fotó: hvg / Frisshíreink portál
Frisshíreink portál, a Te lapod! Keress, szörfölj, vedd a magad kezébe az irányítást!