frisshireink logo
rizs

Mi baj a rizzsel?

Pár napja egy családi beszélgetés során, felmerült a rizs veszélyes mivolta.

Jómagam először elképzeltem egy tömegbalesetet, ahol az ártatlanok több tonna rizs áldozatául esnek. Azonban gyorsan kiderült számomra, hogy nem erről van szó, hanem táplálkozástanilag vizsgált hatásairól.

Ahhoz már hozzászokhattuk, hogy időszakosan felmerül egy-egy élelmiszerrel kapcsolatban, hogy amit egészségesnek hittünk, az valójában nem az. Gondoljunk csak az évenkénti vaj-margarin összecsapásra, tej-nem tej háborúra.

Ezen vonalon elindulva, elkezdtem kutakodni barátunk(?) a rizs után.

Kiderült, hogy a rizs tartalmaz egy olyan baktériumot, amely képes akár komoly ételmérgezést is okozni, ha nem megfelelően tároljuk, de nem csak ez a veszedelem leselkedik ránk, ha rizsfogyasztásra adjuk a fejünket.

Egy nemrégiben megjelent iráni kutatás szerint, az olyan finomított gabonafélék, melyek csoportjába a rizs is beletartozik, komoly egészségkárosító hatással bírhatnak, mint például a szívkoszorúér rendellenességek kialakulása.

A tanulmány maga egyébként roppant érdekes.

A kutatásban 2500-an vettek részt, illetve ekkora tömeget vizsgáltak két csoportra osztva. Az egyik csoport tagjai már meglévő koszorúér megbetegedéssel küzdöttek, míg a másik csoportban lévőknél nem állt fent ez a probléma. Kérdőív segítségével derítették ki, hogy saját bevallásuk szerint a résztvevők mennyi és milyen típusú gabonaféléket fogyasztanak.

Kiderült, hogy azok, akik már meglévő betegségükkel küzdenek, sokkal több finomított gabonát fogyasztanak, mint a kontrollcsoport tagjai, akik az egészséges, teljes kiőrlésű termékeket részesítik előnyben.

A világon rengetegen teszik ki magukat veszélynek. Abból is látszik, hogy jó lesz vigyázni, hogy a világ egyik elsőszámú rizsfogyasztó országában, Japánban, a születéskor várható élettartam alig több, mint 84 év…

Akiket részletesebben érdekel a kutatás, a dailymail-en angol nyelven el tudja olvasni.

Híreink