ne hagyd ki: ezzel a térképpel eljuthatsz a marsra

Ne hagyd ki: ezzel a térképpel eljuthatsz a Marsra

A digitális atlasz 100 ezernél is több fotóból készült, és ált össze egyetlen képpé. A különleges utazástól egyetlen kattintásra vagy.

Minden eddiginél látványosabb, interaktív térképet készített a Marsról a NASA és a Caltech. A digitális atlaszhoz az alapanyagot a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) űrszondája szolgáltatta, amely 2005 óta 110 ezer fekete-fehér képet készített a bolygóról 250-316 kilométeres magasságból.

Ezeket a felvételeket most a Kaliforniai Egyetem összefűzte egy egyetlen, 5,7 billió pixelből álló képpé. Az interaktív térkép betöltése a hatalmas adatmennyiség miatt néha akadozhat vagy lassú lehet, ezért aki kiakarja próbálni az mindenképpen legyen türelmes.

Az atlaszt ugyanúgy lehet használni, ahogy a Google Earth-öt is, tehát tetszőleges irányba és sebességgel lehet forgatni a vörös bolygót. De a készítők gondoskodtak felhasználóknak egy könyvjelzőről is, melyet a képernyő alsó részén találhatunk, ezzel akár gyorsan odanavigálhatjuk magunkat egy-egy nevezetességhez – írja a IFLScience.

Olyat szerettem volna, ami mindenki számára elérhető

– mondta Jay Dickson, a projektet vezető képfeldolgozó tudós, aki elárulta, hogy a 78 éves anyukája is használja ezt a térképet.

Az interaktív atlaszt ide kattintva lehet megtekinteni.

Fotó: Pixabay

Forrás: Ripost / Frisshíreink portál

Frisshíreink portál, a Te lapod! Keress, szörfölj, vedd a magad kezébe az irányítást!

Exit mobile version