olasz paradicsomos húsgombóc zöldfűszerekkel: spagetti mellé vagy szendvicsbe is tökéletes

Olasz paradicsomos húsgombóc zöldfűszerekkel: spagetti mellé vagy szendvicsbe is tökéletes

Az olasz paradicsomos húsgombóc tálalható tésztára, megpakolhatod vele a szendvicsedet, de önmagában, egytálételként is jól működik.

Mint olyan sok olasz étel, a paradicsomos húsgombóc is amerikai közvetítéssel hódította meg a világot. Az olasz bevándorlók magukkal vitték a tengerentúlra az otthoni kedvenceiket, ezeken kicsit még csavartak a kinti ízlésnek megfelelően, hogy az így kapott fogások utána mindenhol elterjedjenek.

Olasz paradicsomos húsgombóc

Hozzávalók 4 személyre

A húsgombócokhoz

  • 45 dkg darált marha- vagy sertéshús
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 2 szikkadt zsemle
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál friss petrezselyem
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • bors

A szószhoz

  • 80 dkg hámozottparadicsom-konzerv (2 doboz)
  • 1 kis hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • bors
  • olívaolaj

Elkészítés:

A szósszal kezdj. Az olívaolajon párold üvegesre a hagymát, majd add hozzá a felaprított fokhagymát, pirítsd egy percig, majd öntsd fel a paradicsomkonzervvel. Sózd, borsozd, add hozzá a bazsalikomot, és kis lángon kezdd el gyönygyöztetni.

Amíg a szósz a tűzön rotyog, állítsd össze a húsgombócokat. A zsömléket áztasd tejbe. Amikor megszívták magukat, csavard ki őket, és tedd egy tálba. Add hozzá a darált húst, a tojást, a sót, a borsot, bazsalikomot, az oregánót, a kakukkfüvet és a reszelt sajtot, és jól gyúrd össze. Formálj belőle gombócokat, és pakold őket a gyöngyöző paradicsommártásba. Fedő alatt főzd őket puhára 20-30 perc alatt. A sertés hamarabb, a marha tovább fő. Ha készen van, szórd meg a tetejét friss petrezselyemmel.

Jó étvágyat!

Fotó: Kercsó Dorottya

Forrás: Femina / Frisshíreink portál

Frisshíreink portál, a Te lapod! Keress, szörfölj, vedd a magad kezébe az irányítást!

 

Exit mobile version