Rémisztő dolog derült ki a cukormentes üdítőkről

Egyre több mesterséges édesítőszerről derül ki, hogy egészségkárosító hatása van. Az egyik legtöbbet használt cukorpótlóról egy új tanulmány kideríthette, hogy súlyoson roncsolja a szívet. Az eredményeket ugyanakkor többen vitatják.

Stanley Hazen orvos-tudós és kollégái a Cleveland Klinika Lerner Kutatóintézetében arra voltak kíváncsiak, hogy találnak-e olyan jeleket, amelyek figyelmeztethetik az embereket, hogy nagyobb a szívroham és a stroke kockázata.

A megoldást az édesítőszerként használt szerves vegyületek, különösen az eritritol vérszintjében találták meg. Ezt az édesítőszert általában az alacsony cukortartalmú, cukormentes és szénhidrátmentes élelmiszerek tartalmazzák.

A kutatás során egy 1157 betegből álló csoportot vizsgáltak, mindegyikük szív- és érrendszeri problémával küzdött. Azoknál, akiknek a vérében a legmagasabb volt ezeknek a vegyületeknek a szintje, kétszer nagyobb volt a halál vagy a betegség súlyosbodásának kockázata.

Fontos megjegyezni, a tanulmány nem mutatta ki, hogy az eritritol mesterséges édesítőszerekből származik, vagy hogy közvetlenül ez okozta volna a szív- és érrendszeri problémákat. Emellett néhány, a kutatásban részt nem vevő táplálkozástudományi szakember kritikusan nyilatkozott a tanulmányról, mondván, hogy a laboratóriumi kísérletek „irreálisak”, a megfigyelési eredmények pedig korlátozottak, mivel nem vették figyelembe, hogy az eritritol hogyan termelődhet a szervezetben.

A kutatás szerzői szerint azonban megállapításaik elégségesek ahhoz, hogy további vizsgálatokat indokoljanak a témában.

Eredményeink arra utalnak, hogy további biztonsági vizsgálatokra van szükség, amelyek a mesterséges édesítőszerek hosszú távú hatásait vizsgálják általában, és az eritritolét különösen a szívroham és a stroke kockázatára, főként a szív- és érrendszeri szempontból kockázatos betegeknél” – írták a szerzők.

A mesterséges édesítőszerekről azt gondolják, hogy kémiailag semlegesek, de a szakértők úgy találták, hogy ezek az alacsony kalóriatartalmú vegyületek nem feltétlenül mentesek az egészségügyi következményektől.

Míg a gyümölcsökben és zöldségekben természetes módon nagyon kis mennyiségben vannak jelen, a feldolgozott élelmiszerekben az eritrithez hasonló édesítőszerek szintje akár 1000-szer magasabb is lehet.

Mi a legnagyobb baj a mesterséges édesítőszerekkel?

A kutatások azt mutatják, hogy a mesterséges édesítőszerek megzavarhatják a bélrendszerünkben lévő mikrobákat, ami súlygyarapodáshoz és cukorbetegséghez vezet, és növelheti a rák kialakulásának esélyét.

A probléma részben az, hogy bár a mesterséges édesítőszerek kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint az általuk helyettesített cukor, az ízük édesebb, és arra ösztönzik a szervezetünket, hogy még inkább sóvárogjon a cukros íz után.

Folyamatos vita folyik az édesítőszerek biztonságosságáról, részben azért, mert egyes tanulmányok szerint a cukorpótlókat fogyasztók körében megnövekedett a krónikus betegségek kockázata”

– magyarázza Gunter Kuhnle, az angliai Readingi Egyetem táplálkozás- és élelmiszertudományi professzora.

Az új tanulmány kapcsolatot talált a vér eritritolszintje és a szívroham, vagy a sztrók jövőbeli kockázata között. Ez az összefüggés egyébként egy másik, 3000 főt vizsgáló amerikai és dániai kutatásban is megjelent.

Forrás: Dreamstime

Az édesítőszerek fogyasztásának vizsgálata azonban csak az érem egyik oldala, és más tényezőket is figyelni kell; nem elhanyagolható például az érintettek életmódja, amely szintén jelentősen befolyásolhatja a szív egészségi állapotát. Ezeket a szakértők szerint együttesen kell vizsgálni. Természetesen aggodalomra nincs ok, hiszen amellett, hogy vitatottak az eredmények, nyilvánvalóan nem egy vagy két üveg üdítő elfogyasztásáról van szó.

Az új kutatás a Nature Medicine orvostudományi folyóiratban jelent meg.

Forrás, fotó: Cultura Creative via AFP/Studio Cp

Forrás: Origo / Frisshíreink portál

Frisshíreink portál, a Te lapod! Keress, szörfölj, vedd a magad kezébe az irányítást!

Exit mobile version