Magyar vállalkozás volt a beszállítója a szalmonella baktériummal szennyezett lecitin elnevezésű adalékanyagnak, ami eljutott a belgiumi csokoládégyárba. A hírt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) erősítette meg.
A belga The Brussels Times hírportál cikke alapján, a világ legnagyobb csokoládégyárában, a belga-svájci Barry Callebaut cégnél nemrégiben kitört szalmonellafertőzés eredetét egy magyarországi szójalecitin-szállítmányra vezették vissza. A belga élelmiszerbiztonsági hivatal (FAVV) az élelmiszerek és takarmányok európai sürgősségi riasztórendszerén (RASFF) keresztül értesítette Magyarországot.
A Nébih vizsgálatai megállapították, hogy az országból kiszállított lecitin tétel szalmonellával szennyezett volt. A lecitin a csokoládégyártás egyik adalékanyaga, amit közvetlenül nem fogyasztunk.
Az ügyben érintett vállalkozásnál ellenőrzést tartott a hivatal és megvizsgálta a feldolgozás folyamatát, az üzemi dokumentációt, valamint mintákat vett. A vállalkozás is megtette a szükséges intézkedéseket, zárolta az üzemben található tételeket.
A Nébih arról is beszámolt, hogy a fertőzött alapanyagból máshova nem szállított a cég.
A belga csokigyár teljesen leállította a gyártását, és értesítette az ügyfeleit, hogy zárolják a június 25-én vagy azt követően készült termékeit, amelyekből több országba is szállított. Így a Magyarországra küldött szállítmányt is útközben visszafordították.
A szennyeződés eredetének vizsgálata a lecitint gyártó cégnél jelenleg is folyik.