9.9 C
Budapest

Több nagy robbanás volt Kijevben – Ukrajna saját drónokkal védekezne a támadások ellen

Dátum:

Az ukrajnai polgári infrastruktúra elleni újabb orosz támadások következtében Kijev lakosainak 40 százaléka maradt áram nélkül – közölte csütörtökön a főváros polgármestere. Ukrajnában 700 kritikus infrastrukturális létesítmény semmisült meg eddig. Az ukrán hadsereg az ország keleti részében újabb sikert ért el.

Ukrajna-szerte megszólaltak a légvédelmi szirénák csütörtökön reggel. Kijevben több nagy robbanást lehetett hallani. Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint a főváros fogyasztóinak 40 százalékánál nincs áramszolgáltatás, de a közművek dolgoznak a hálózat helyreállításán.

A polgármester szerint a vízszolgáltatás és a távfűtés működik, leszámítva azokat az áramszünet által érintett magánházakat, amelyekben a kazánok árammal működnek.

A hatóságok szerint Dél- és Nyugat-Ukrajna több részét érte támadás. Detonációkról számoltak be Poltavából, Odesszából, Harkivból, Mikolajivból és Lvivből (Lemberg).

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Telegrammon csütörtökön azt írta, hogy az orosz erők levegőből és tengerről indított robotrepülőgépekkel és S-300 típusú irányított légvédelmi rakétákkal támadták Ukrajna energetikai infrastruktúráját.

Az elmúlt hetekben kevés mozgás történt a frontvonalakon. Az ukránok csütörtökön viszont bejelentették, hogy előretörtek a Luhanszk megyében lévő, stratégiai fontosságú Kreminna város irányába. Az orosz kézen lévő településen át vezet az út Szeverodoneckbe és Liszicsanszkba.

Kreminna visszafoglalásával az ukrán erők előre tudnának törni Sztarobilszk felé is. Ezen a közlekedési csomóponton keresztül történik az északkelet-ukrajnai orosz csapatok ellátása. „Katonáink folytatják támadó akciókat Kreminna város körzetében. Az elmúlt hétben az ukrán védők 2,5 kilométert haladtak előre a település irányába” – közölte Olekszij Hromov dandártábornok.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye katonai kormányzója Telegram-csatornáján azt írta, hogy orosz csapaterősítést észleltek, és heves harcok folynak Kreminna térségében.

(A nyitóképen: Emberek egy légvédelmi óvóhelyként használt metróállomáson egy Kijev elleni orosz rakétatámadás alatt 2022. december 29-én.)

Nyitókép: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk
Forrás: Infostart.hu / Frisshíreink portál
Frisshíreink portál, a Te lapod! Keress, szörfölj, vedd a magad kezébe az irányítást!

Hír megosztása

Most népszerű

Hasonló hírek
Related

Vércukorszint-mérés szúrás nélkül – de mégis mikor?

Milliók életét tenné könnyebbé egy olyan, megbízható vércukorszint-mérő eszköz,...

Íme, Tutanhamon családja: feltételezett lányait is megtalálták sírjában 18+

A fáraó családtagjai közt feltételezett gyermekeire is rábukkantak. Semmi kétség,...

Teherautó gázolt halálra egy nőt Kisszállásnál

Az idős női áldozat a rendőrségi jelentés szerint a...
%d bloggers like this: