tuti recept: cukkinis dödölle bormártással

Tuti recept: cukkinis dödölle bormártással

Gondolta volna, hogy a cukkini is szereti a bort? Jönnek a melegebb napok, jól fog esni egy könnyedebb vacsora, igaz?

A recepttar.hu segítségével most adunk egy ötletet.

Hozzávalók 4 személyre:

3 gerezd fokhagyma

2 cukkini

2 nagy tojás

4 ek. liszt

2 dl olaj a sütéshez

10 dkg füstölt sajt

A bormártáshoz:

2 dl száraz fehérbor

3 tojássárgája

0,5 dl 30%-os tejszín

Elkészítés:

1. A fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A cukkiniket alaposan megmossuk, nagy lyukú reszelőn keverőtálba reszeljük, hozzáadjuk a tojásokat, a fokhagymát, ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük, végül megszórjuk a liszttel és jól összekeverjük, hogy a liszt ne legyen csomós.

2. Serpenyőben olajat forrósítunk, evőkanállal beleszaggatjuk a cukkinis tésztát, és közepes tűzön oldalanként, kb. 4-5 perc alatt pirosra sütjük. Kiszedjük, lecsepegtetjük és papírszalvétával bélelt tányérra tesszük.

3. A mártáshoz a fehérbort a felére felforraljuk, összekeverjük a tojássárgájákkal és lassú tűzön kevergetve krémesre főzzük. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt, ízlés szerint sózzuk, majd lehúzzuk a tűzről.

4. Tálaláskor a cukkini dödölléket tányérra halmozzuk, megszórjuk reszelt füstölt sajttal és körbelocsoljuk a bormártással.

Munka: kb. 45 perc

fogyasztható: kb. 45 perc múlva

1 adag: 420 kcal

Tipp: A mártást bor helyett likőrborral is elkészíthetjük, például sherry-vel, abból a száraz, de könnyű fino típusút érdemes használni.

Jó étvágyat!

Fotó: Recepttár.hu

Forrás: Blikk / Frisshíreink portál

Frisshíreink portál, a Te lapod! Keress, szörfölj, vedd a magad kezébe az irányítást!

 

Exit mobile version