Gondolta volna, hogy a cukkini is szereti a bort? Jönnek a melegebb napok, jól fog esni egy könnyedebb vacsora, igaz?
Hozzávalók 4 személyre:
3 gerezd fokhagyma
2 cukkini
2 nagy tojás
4 ek. liszt
2 dl olaj a sütéshez
10 dkg füstölt sajt
A bormártáshoz:
2 dl száraz fehérbor
3 tojássárgája
0,5 dl 30%-os tejszín
Elkészítés:
1. A fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A cukkiniket alaposan megmossuk, nagy lyukú reszelőn keverőtálba reszeljük, hozzáadjuk a tojásokat, a fokhagymát, ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük, végül megszórjuk a liszttel és jól összekeverjük, hogy a liszt ne legyen csomós.
2. Serpenyőben olajat forrósítunk, evőkanállal beleszaggatjuk a cukkinis tésztát, és közepes tűzön oldalanként, kb. 4-5 perc alatt pirosra sütjük. Kiszedjük, lecsepegtetjük és papírszalvétával bélelt tányérra tesszük.
3. A mártáshoz a fehérbort a felére felforraljuk, összekeverjük a tojássárgájákkal és lassú tűzön kevergetve krémesre főzzük. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt, ízlés szerint sózzuk, majd lehúzzuk a tűzről.
4. Tálaláskor a cukkini dödölléket tányérra halmozzuk, megszórjuk reszelt füstölt sajttal és körbelocsoljuk a bormártással.
Munka: kb. 45 perc
fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag: 420 kcal
Tipp: A mártást bor helyett likőrborral is elkészíthetjük, például sherry-vel, abból a száraz, de könnyű fino típusút érdemes használni.
Jó étvágyat!
Fotó: Recepttár.hu
Forrás: Blikk / Frisshíreink portál
Frisshíreink portál, a Te lapod! Keress, szörfölj, vedd a magad kezébe az irányítást!