4.9 C
Budapest

Új-Zéland betiltja a TikTok-ot

Dátum:

Összefoglaló:

Új-Zéland lett a legújabb ország, amely a népszerű közösségi médiaplatform, a TikTok ellen foglalt állást. Az alkalmazás betiltásáról a parlament 2023. március 17-i ülésén született döntés, amely azonnal hatályba lép. A lépés más országok, például az Egyesült Királyság és Ausztrália hasonló döntéseit követi.

Teljes:

A TikTok a ByteDance kínai cég tulajdonában lévő mobil videómegosztó alkalmazás, amelyet cenzúrával, az adatvédelem megsértésével és félrevezető információk terjesztésével vádoltak. De azzal is, hogy Peking eszközként használja a világ politikájának befolyásolására.

Az új-zélandi kormány elégedetlenségét fejezte ki a TikTok különböző biztonsági kérdések kezelése miatt, beleértve az adatgyűjtési gyakorlatot és a belügyekbe való külföldi beavatkozással kapcsolatos aggodalmakat. A lépés része annak a törekvésnek, hogy az új-zélandi polgárok és közintézmények biztonságuk és autonómiájuk veszélyeztetése nélkül használhassák a digitális eszközöket.

A tilalom a parlamenti képviselők és a személyzet által munka vagy hivatalos ügyek intézése közben használt valamennyi eszközre vonatkozik majd.

Ez magában foglalja a telefonokat, táblagépeket, számítógépeket és egyéb hordozható eszközöket, amelyek a parlamenti hálózathoz csatlakoznak. Minden olyan eszköz, amely megsérti ezt a tilalmat, lefoglalható vagy letiltható a TikTok által kínált bizonyos szolgáltatásokhoz való hozzáférés.

Az új szabályt megszegő személyek fegyelmi eljárásra számíthatnak, beleértve a figyelmeztetést vagy felfüggesztést – a súlyosságtól függően -, valamint adott esetben pénzbírságot is kiszabhatnak. A kormány szóvivője elmondta, hogy „minden állampolgár biztonságának és magánéletének a digitális eszközök, például a közösségi médiaplatformok használata során elsődleges prioritásként kell kezelnünk”.

A hírre a globális kormányok által a kínai technológiai vállalatok, például a Huawei Technologies Co., a ZTE Corp. és a ByteDance Douyin alkalmazás (a TikTok kínai változata) egyre szigorúbb ellenőrzése közepette kerül sor. Számos olyan jelentés látott napvilágot, amely szerint ezek a vállalatok részt vettek kiberkémkedési tevékenységekben, amelyek célja külföldi szervezetek érzékeny adataihoz való hozzáférés megszerzése volt.

 

Tiktok szögesdrót,2023:,tiktok,social,network,logo

Mihez köthető?

Ez a bejelentés azt követően született, hogy e hónap elején arról számoltak be, hogy India biztonsági aggályok miatt több mint 200, Kínához köthető alkalmazást tiltott be. Más országok, például Japán is lépéseket tettek a kínai technológiai termékek és szolgáltatások határaikon belüli használata ellen, mivel hasonlóan aggódtak az általuk jelentett kiberbiztonsági kockázatok miatt.

 

Új-Zéland döntése újabb jele annak, hogy a kormányok világszerte egyre határozottabb intézkedéseket hoznak a kínai technológiai óriáscégek ellen, mivel azok állítólag részt vesznek olyan kiberkémkedési tevékenységekben, amelyek célja külföldi szervezetek értékes adathalmazainak megszerzése – gyakran az érintettek beleegyezése vagy tudta nélkül. Az ilyen akciók nemcsak a nemzetbiztonságot, hanem az egyéni felhasználók magánélethez fűződő jogait is súlyosan veszélyeztetik, amit egyetlen kormány sem hagyhat figyelmen kívül, vagy nem játszhatja le könnyelműen.

Hír megosztása

Most népszerű

Hasonló hírek
Related

Háború óta először beszél Ukrajna és Kína.

Összefoglaló: ukrajnai elnök és a kínai elnök az orosz-ukrán konfliktusról...

Kínos pillanatok: Megalázták Fodor Zsókát az RTL Klub stúdiójában

A színésznő próbálta humorosan kezelni a helyzetet. Kellemetlen pillanatoknak lehettek...

Meghalt a szigetszentmiklósi akkumulátorgyárban történt tűz egyik sérültje

Március 14-én tűz keletkezett a szigetszentmiklósi, akkumulátor-újrahasznosítással foglalkozó üzemben. A...

„Egyetlen tonna ukrán gabona sem fog Lengyelországban maradni” – itt a megállapodás

Lengyelország és Ukrajna megállapodásra jutott az ukrán gabona tranzitjáról...