Összegyűjtöttünk három egyszerű és gyors húsvéti levest, könnyedén tálalhatod az ünnepek alatt. Mutatjuk a recepteket.
1. Salátaleves
Hozzávalók:
- 1 fej saláta
- 1 szelet húsos szalonna
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek étolaj
- 2 ek 20%-os ecet
- 1 db tojássárgája
- 1 ek só
- 1 ek cukor
Így készítsd el:
- Vágd apróra a fokhagymát, a salátát cafatokra kell tépni, a szalonnát kockázd fel.
- Nagy fazékban hevíts olajat, és tedd bele a szalonnát. Félig aprítsd meg, majd add hozzá a fokhagymát is. A kettőt együtt tovább pirítsd, majd mielőtt megpirulna a fokhagyma, húzd félre a fazekat a tűzről.
- Tedd rá a salátacafatokat, sózd és jól keverd meg az egészet. Tedd vissza a tűzre és addig dinszteld, amíg összeesik a saláta, közben néha kevergesd. Amikor összeesett, engedd fel vízzel és kb. 40 percen keresztül főzd egy kissé félrehúzott fedő alatt.
- Miközben fő a saláta, készítsd el a tejfölös ízesítést. Egy kis tálba tejfölt, cukrot és tojás sárgáját keverj össze. A levesből merj hozzá 1-2 merőkanálnyi levet és hagyd hűlni, majd amikor már eléggé lehűlt keverd össze.
- A megfőtt levesről vedd le a fedőt, majd az edényt hideg vízzel félig engedett mosogatóba tedd bele és hűtsd le.
- Ha lehűlt a leves, öntsd bele a felhígított tejfölös alapot és jól keverd el. Önts bele 2 ek ecetet. Ízlés szerint még adj hozzá sót.
Jó étvágyat!
2. Sonkaleves
Hozzávalók:
- 2 csokor petrezselyem
- 1 csokor zsálya
- 10 dkg sonka
- 8 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 0,5 l tej
- 0,5 l húsleves
- 1,5 dl fehérbor
- 1 dl tejszín
Így készítsd el:
- A zöldfűszereket mosd meg és vágd fel apróra. Valamint a főtt sonkát is kockázd fel.
- A vajat olvaszd fel, pirítsd meg rajta a lisztet. Öntsd fel tejjel, a húslevessel és a borral, majd forrald fel.
- A tejszínnel, sóval, borssal és egy csipet cukorral ízesítsd. A zöldfűszereket keverd a levesbe, de már ne forrald tovább. Csészékbe szedheted a levest és szórd meg a sonkakockákkal. Vajas pirítóssal kínálhatod.
Jó étvágyat!
3. Köménymagos tojásleves
Hozzávalók:
- 2 ek étolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 tk őrölt pirospaprika
- 1 tk köménymag
- 2 db babérlevél
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 6 db tojás
- 1 ek ecet
Így készítsd el:
- Egy lábasban hevíts olajat, és párold meg benne az apróra vágott hagymát. Amint üveges, húzd le a tűzről, és szórd rá a pirospaprikát és a köménymagot. Add hozzá a babérlevelet és reszeld rá a fokhagymát, sózd, borsozd. Öntsd fel 1 liter hideg vízzel és forrald fel.
- Vedd lejjebb a lángot, és folytonos keverés mellett 2 db felvert tojást csurgass bele, majd óvatosan üsd bele a maradék tojást. Ekkor már ne keverd, különben nem maradnak a tojások egyben. 5-6 percig főzd, végül a tűzről levéve csorgasd bele az ecetet.
Jó étvágyat!
Fotó: mindmegette
Forrás: Ripost / Frisshíreink portál
Frisshíreink portál, a Te lapod! Keress, szörfölj, vedd a magad kezébe az irányítást!