frisshireink logo
az utolsó pillanatban lefújták a spacex űrrakétájának indítását

Az utolsó pillanatban lefújták a SpaceX űrrakétájának indítását

Legalább 48 órát halasztják a tesztrepülést, amit így legjobb esetben szerdán hajthatnak végre a Starship űrhajóval és a Super Heavy hordozórakétával.

Leállította a SpaceX a valaha épített legerősebb és legnagyobb űrrakétának, a Starshipnek és hordozórakétáinak hétfői kilövését – írja a BBC.

A SpaceX közleménye szerint a rakéta első fokozatánál – azaz ami először leválik a repülés során – léptek fel problémák a nyomáskiegyenlítő rendszerben.

A tervek arról szóltak, hogy az első, hétfői tesztrepülése során a Starship nem áll orbitális pályára a Föld körül, de megkerüli a bolygó nagy részét. A repülés során legfeljebb 234 kilométer magasba emelkedne a jármű, és a kilövés után 90 perccel Hawaii partjainál csapódna az óceánba.

8 perccel az indítás előtt azonban azt közölték, hogy elmarad, és csak egy úgynevezett tankolási tesztet hajtanak végre, hogy minél több adatot tudjanak gyűjteni a későbbi, tényleges indítási folyamathoz. A visszaszámlálás végül 40 másodpercnél állt meg végleg.

A Starshipet Elon Musk cége hosszabb űrutazásokra tervezte, a Holdra és a Marsra is ezzel akarnak embert vinni.

Elon Musk a Twitteren azt írta, hogy konkrétan az egyik nyomáscsökkentő szelep fagyott be. Musk hozzátette: rengeteget tanultak az esetből, azonban most le fogják engedni a rakéta üzemanyagát.

Az új indítási időpontot egyelőre nem közölte a SpaceX, de állítólag leghamarabb 48 órával később, szerdán, április 19-én történhet meg.

Forrás, fotó: hvg / Frisshíreink portál

Frisshíreink portál, a Te lapod! Keress, szörfölj, vedd a magad kezébe az irányítást!

Híreink