frisshireink logo
Évtizedenként csak egyszer van ilyen: a föld és a hold között húz el szombaton egy aszteroida

Évtizedenként csak egyszer van ilyen: a Föld és a Hold között húz el szombaton egy aszteroida

A NASA tudósai szerint a 2023 februárjában felfedezett 2023 DZ2 aszteroidát nem most látjuk utoljára: 2026-ban csekély eséllyel ugyan, de becsapódhat a Földbe. Aggodalomra viszont nincs ok.

A hétvégén a Föld és a Hold között fog elhúzni az aszteroida, amit csak nemrég fedeztek fel a csillagászok – közölte a NASA, amely szerint

ilyen eseményre évtizedenként csak egyszer kerül sor.

A 2023 DZ2 névre keresztelt égitest a spanyolországi Kanári-szigeteken található La Palma csillagvizsgáló kutatói fedezték fel – számolt be róla az EarthSky. Az objektum 41–91 méter széles lehet. A NASA számításai szerint 175 ezer kilométerre kerüli majd el a Földet, ami a Föld-Hold távolság (384 ezer km) nagyjából fele. A sebessége 28 ezer km/h.

© NASA

A 2023 DZ2 magyar idő szerint március 25-én, 20 óra 51 perckor húz majd el a bolygónk mellett. A NASA szerint az esemény egyedülálló lehetőség a tudósok számára, hogy tanulmányozzák az objektumot.

A megfigyelés eredményeit a tervek szerint felhasználják majd a bolygóvédelmi rendszer fejlesztéséhez.

A NASA számításai szerint nem ez lesz az egyetlen alkalom, hogy a Föld közelébe kerül az aszteroida. Olyannyira nem, hogy a kalkuláció alapján 2026. március 27-én 1:38 000 000 lesz az esélye, hogy eltalálja a Földet.

Ha ez bekövetkezne, akkor valószínűleg a becsapódás helyszínén okozna károkat, de az emberiségre nem jelentene veszélyt.

A NASA egyébként épp nemrég közölte, hogy 2046-ban épp Valentin-napon csapódhat a Földbe egy hasonló méretekkel rendelkező aszteroida.

Forrás, fotó: hvg / Frisshíreink portál

Frisshíreink portál, a Te lapod! Keress, szörfölj, vedd a magad kezébe az irányítást!

Híreink