frisshireink logo
leonardo da vinci több évszázados titkára derült fény

Utolsó vacsora – Máté

Folytatjuk a karakterek elemzését. Jobbról balra haladva a második apostol Máté.

Róla a Magyar Katolikus Lexikonban ezeket lehet megtudni:

Máté vámszedő volt. Jól értett a pénzekhez, az anyagi világ dolgaihoz. Mivel a rómaiaknak is dolgozott, ezértnem kedvelték a zsidók. A könyvelők, bankárok, őrök védőszentje.

Nem véletlen, hogy biztonságot sugároz, a ruhája színe a réz árnyalatait mutatják. Milyen az április végétől május végéig terjedő időszak? A természet kivirágzik, buja lesz, színek, illatok, formák lepik el a tájat (ha véletlenül kiszabadulunk a városból!). Nem meglepő, hogy a Vénusz ebben az időszakban a legaktívabb. Ezt úgy mondják, otthon van. Sok kalendáriumban a földművességet is a Vénusz szimbolizálja. Két szimbóluma is szinte adódik. Nyugaton a bika jelképezi, Keleten pedig a disznó. A bika erőtől duzzad, megtermékenyíti a teheneket, maga az erő és a biztonság a csordának. A disznó ezt túlzásba is tudja vinni: bele hemperedik a dagonyába, túrja a földet. Ez a földművességtől sem teljesen idegen. Alig lehet onnan kirángatni. A pénzzel és földi javakkal koncentráltan foglalkozó emberekben van ehhez kis analógia nem?

A bika jele:

bika

Máté is erős karakter, megbízható, megfontolt. Az anyagi világ harmóniája látszik rajta. A réz színei a pénzt sugározzák. A vámszedő tekintete szúrós, átlát a dolgokon.

máté

Vajon ki lesz a harmadik jobbról, és miért vannak egy csoportban?

Korábbi részeink: 1,2,3,4

Híreink