frisshireink logo
vércukorszint mérés szúrás nélkül – de mégis mikor?

Vércukorszint-mérés szúrás nélkül – de mégis mikor?

Milliók életét tenné könnyebbé egy olyan, megbízható vércukorszint-mérő eszköz, amelyikhez nem kellene vérmintát venni. Sokan az Apple-től várják az üdvözítő megoldást, azonban most úgy tűnik, erre még jó pár évig várni kell.

Költséges és nehézkes a jelenlegi vércukorszint-mérés: nem olcsók a tesztcsíkok, ráadásul minden mérésnél meg kell szúrni az ujjbegyet. Bár találkozni már olyan noname cégek hirdetéseivel, akik vércukormérésre is alkalmas okosórákat kínálnak, megbízható, az egészségügyi hatóságok által jóváhagyott, szúrásmentes (non-invazív) megoldást egyelőre egyikük sem kínál.

Ha viszont az Apple Watchban fog megjelenni ez a funkció, akkor az már megbízható lesz – de mikor kerül erre sor? Évek óta hallani arról, hogy talán majd a következő Apple Watch modell már tudni fogja, de eddig még nem jelent meg ilyen Apple-óra. Pedig a cupertinóiak évek óta foglalkoznak a témával, és adtak is már be kapcsolódó szabadalmakat. Állítólag van is már egy proof-of-concept (azaz a megvalósíthatóságot bizonyító) modell, amely életképes. A nem invazív vércukorszint-figyelés lézersugár segítségével világítana a bőr alá, és így határozná meg a glükózkoncentrációt.

© Apple

A Bloomberg Apple-szakértője, Mark Gurman egyelőre úgy véli, hogy a vércukorszint-ellenőrző technológia sajnos még odébb van. Aktuális hírlevelében részletesen is felvázolta, hogy mi jelenleg a probléma. az Apple-nek „még tökéletesítenie kell az algoritmusokat és a fedélzeti érzékelőket”, hogy a technológiát piacra vigye. Legalább ennyire lényeges, hogy a működő prototípust a vállalatnak „le kell zsugorítania egy olyan modul méretére, amely elfér a kis és vékony csomagban, ami egy Apple Watch”. Gurman úgy véli, hogy ez a folyamat további három-hét évig tart majd.

Forrás, fotó: hvg / Frisshíreink portál

Frisshíreink portál, a Te lapod! Keress, szörfölj, vedd a magad kezébe az irányítást!

Híreink